Сейфът е безопасно съхранение на различни ценности, и важни документи. Безопасността на съдържанието му пряко зависи от безопасността на сейфа.

При обслужване, сейфът изисква специално внимание, тъй като именно той е честата причина за неизправност или дефектната му работа.

Може да има различни причини за подмяна на ключалка, но във всеки случай не трябва да отлагате свързването със специалистите – ключари.

Кога трябва да смени ключалката на сейфа?

Необходимостта от подмяна на ключалката на сейфа възниква при различни обстоятелства.

Най-честите причини са:

  • Загуба на ключа или счупването му;
  • Загуба на паролата от кодовия механизъм;
  • Естествено износване на механизма;
  • Неизправности в заключващия механизъм;
  • Ниски защитни функции на устройството;
  • Неправилна работа на заключващата конструкция;
  • Опит от разбиване с взлом;
  • При смяна на собственика на сейфа.
  • Неизправности на заключващия механизъм
  • Неправилната работа на ключалката или на нейните защитни функции може да се дължи на различни фактори.

Проблемът може да се крие както в самия механизъм (производствени дефекти, износване), така и в неправилна работа на устройството (проникване на чужд предмет в отвора, механично въздействие върху ключалката и др.).

За да диагностицирате и разрешите проблема с дефектната брава на сейфа, трябва да се свържете само с професионални ключари – само опитен специалист е в състояние точно да определи причината за повредата, да направи компетентно демонтиране и инсталиране на ново заключване на сейфа.

Безопасната ключалка е сложен заключващ механизъм, който осигурява защита срещу взлом или отваряне. Смяната на заключващото устройство на всякакъв вид сейф изисква специалист, който ще подходи с голяма точност. В противен случай има голяма вероятност да повредите не само самия механизъм, но и структурата на сейфа, което го прави неподходящ за по-нататъшна употреба. Независимо от типа – електронен, механичен или комбиниран, професионалиста винаги може да го замени, без да нарушава защитните свойства на сейфа. Подобна процедура може да засегне не само цилиндъра на ключалката, но и останалите му части, включително помощните защитни механизми, предоставени от производителя.

Сложността при замяната се определя от:

Класът на устойчивост на взлом на устройството и неговата конфигурация;

Обстоятелства, при които ключалката трябва да бъде заменена – в ситуации, при които не се изисква първо да отворите сейфа, процедурата отнема много по-малко време.

Трябва да се отбележи, че за да извършват всякакви манипулации, специалистите трябва да се уверят в законността на сейфа. За целта собственикът на сейфа трябва да предостави документални доказателства