Електронното заключване – кода на вратата това е реалността на съвременния живот. За да запазят имуществото си непокътнато, хората са принудени да оборудват вратите на своите апартаменти с брави. Въпреки огромното разнообразие от модели, изборът често пада върху електронното комбинирано заключване.

Какви са предимствата на този тип брави? Имат ли недостатъци? Възможно ли е самостоятелно да монтирате този тип брава на вратата?

Видове комбинирани ключалки

Комбинираното заключване се характеризира с висока степен на надеждност и секретност. В зависимост от типа заключващо устройство, използвано в ключалката, комбинираните брави се разделят на:

  • Механични комбинирани брави;
  • Електронни комбинирани ключалки;
  • Комбинирани брави;

Всеки вид има своите предимства и недостатъци.

Механичните комбинирани ключалки могат да имат бутони или дискови кръгове в основата на механизма.

С тяхна помощ се въвежда секретен код – шифров код, известен само на собствениците на апартамент или къща. При правилно зададен шифър бравата се отключва. Такива модели се използват широко във вратите на входовете на високи сгради. Тайната на моделите с циферблати зависи от броя обиколки. Колкото по-малко са те, толкова по-трудно е да отворите ключалката на външен човек.

Има модели на механични комбинирани брави, в които числата трябва да се задават (натискат) едновременно. А има и такива, при които комплектът се изпълнява последователно в даден ред.

Независимо от това, като цяло, секретността на бравите с механична комбинация и тяхната надеждност са достатъчно големи, при условие че кодът на вратата се пази в тайна и не стане собственост на всеки насрещен кръст. Заключването на бутоните, по-специално и механичните като цяло, не са удобни, ако човекът, който трябва да отвори вратата, е зает в ръце.

Понякога комбинацията от числа е толкова лошо избрана, че трябва да използвате пръстите на двете ръце. Освен това можете да промените само определената цифрова комбинация само с промяна на устройството. Ако бравата се използва често, тогава с времето, в зависимост от блясъка на полираните бутони, можете лесно да изчислите „секретния“ код, който става открита тайна.

Общо за механичните модели е принципът за цифрово набиране на кода. Но приликите свършват дотук, а разликите, започват:

В заключването с електронна комбинация цифровият код може да се променя по своя преценка поне всеки ден и дори на всеки час;

Електронният код за заключване се отличава със стилния си модерен дизайн и отсъствието на метални бутони;

Електронното заключване е лесно и лесно за използване. Не изисква прилагане на груба сила;

Електронното заключване поддържа голям брой допълнителни функции, които могат да бъдат програмирани по желание. Например, блокиране на входа или изхода, забавяне;

Електронното заключване е оборудвано с антизащита. Той може да бъде допълнително защитен от взлом, да се свърже с пожарна или алармена сигнализация;

Електронният механизъм за заключване е лишен от триещи се елементи. Той е надежден и ще ви служи дълги години.