Повишаването на нивото на сигурност на Вашия имот е едно от най-добрите инвестиции, които можете да направите, за да запазите вашия офис, дом и собственост. Мнозина се чудят колко струват ключарските услуги, какви фактори влияят върху ценообразуването им и как да се договаря с тях за по-добра цена.

Тези въпроси могат да бъдат сложни, тъй като никоя цена не отговаря на всички дейности. Може да има голяма разлика между това, което различните ключари таксуват за една и съща или подобна работа.

Цената за ключар зависи от къде се обаждате!

а) Професионален ключар срещу неквалифициран ключар

Всеки може да работи като ключар законно независимо от възрастта, опит или криминално досие. Ето защо е важно първо да се уверите, че имате работа с надежден, професионален и надежден ключар.

Неквалифицираният ключар може да свърши непрофесионално работата във вашия имот и това да доведе до доплащане и допълнителни повреди. Измамникът може да ви поиска много по ниска  цена, но в крайна сметка ще ви фактурира висока. За да се предотврати това, е по-добре да настоявате за фиксирана цена.

От друга страна, професионален и надежден ключар ще свърши работата ефективно и ефикасно и ще таксува много по-разумна цена, която се договаря още в началото.

б) Местоположението на ключарите

Трябва да сте наясно с физическото местоположение на ключарската фирма, когато се обаждате на ключар. Повечето от тези фирми създават уебсайтове и рекламират в местните директории, а всъщност не работят местни ключари.

Повечето от големи фирми наемат подизпълнители за работа ключари. Добре е да използвате местна ключарска фирма и да спестите от цената на ключарските услуги, като същевременно помагате и на домакинството.

в) Ключар за домашни услуги срещу ключар

Търговският ключар, ще струва повече в сравнение с домашния ключар, тъй като наемът, сметките и акциите и т.н. на магазина се заплащат чрез таксуване на по-високи цени. Като се има предвид, че ключарят в домашни условия плаща само за неща като акции и гориво, използвани за работа до работното място, така че той може да таксува по-ниски цени.

Въпреки че това е добро предложение, фирмите с физически адреси обикновено идват със сертифициран персонал и гаранции за работа, което означава, че ще имате спокойствие и по-добра сигурност.

Нивото на обслужване, което предлага ключарската фирма

Трябва да имате предвид, че разходите, които правите, зависят преди всичко от вида на услугата, която искате. Не очаквайте една и съща цена за всяка услуга, защото всяка услуга изисква различно количество умения, сила и  време. Логиката обаче е проста: колкото по-трудна е работата с бравата, толкова повече ще са разходите за ключарските услуги.

Изборът на грешен ключар може да ви струва както пари, така и сигурността в дългосрочен план. Освен това трябва да знаете, че когато плащате на ключар, вие не само плащате за материалите, но и за техния опит.