Надземните брави монтираните брави са специален тип заключващи конструкции, които не се монтират в крилото на вратата, а на нейната повърхност отвътре. Надежните брави могат да имат различни видове заключващи устройства в своята структура, включително цилиндър, лост и помпени механизми.

Приложение на надземните брави

От гледна точка на техните характеристики, те са най -търсени за монтиране на дървени врати, тъй като бравите практически не намаляват здравината на крилото и са лесни за монтиране. Надземните брави често се използват като допълнителна брава за входните врати – това улеснява за по –бързото затваряне от вътрешната страна на помещението (повечето механизми отгоре се заключват отвътре със специален въртящ се лост вместо с ключ).

Смята се за оптимално да се монтира ключалка върху крилата на вратите, които се отварят навън, тъй като тя допринася за по -голяма защита на механизма при опити за взлом, включително и при опити със сила. Когато монтирате заключващ механизъм на вратите, които се отварят навътре, има голяма вероятност да разбиете вратата, което ще предизвика ремонт и подмяна на бравите.

Характеристики на монтаж на надземните брави

Характерът на монтиране на заключващия механизъм се съдържа в самото наименование на „надземна“. Такава брава се наслагва върху вътрешното крило на вратата и се фиксира със специални винтове. Монтажът на ключалката е подходящ за дървени врати, някои модели на стоманени и метални листове.

Важни разлики между ключалката и вдлъбнатината са: простотата на нейното монтиране, запазването на целостта на конструкцията на крилото на вратата, липсата на неблагоприятни последици по време на монтажа (например под формата на разхлабване на вратата). Катинарите служат като надеждно устройство, което действа като допълнителна защита за жилищни и търговски помещения. Инсталирането на такъв заключващ механизъм е от полза, тъй като цената на конструкцията, подобно на разходите за подмяна на самата ключалка на вратата, елиминира ненужните надплащания.

Предимства при използването на механизми за надземни брави

За повечето помещения заключването отгоре служи като оптимален вариант на заключващо устройство, тъй като тези конструкции имат редица предимства.

Сред предимствата на надземните брави:

  • Лекота при монтиране;
  • Поддържа здравината на вратата на мястото на ключалката;
  • Лекота на поддръжка и ремонт на механизма;
  • Поддържане целостта на платното и рамката;
  • Устойчивост при опити на взлом от външната страна на помещението.