Функция за автоматично затваряне – добро ли е или лошо?

Недвусмислено функцията за автоматично затваряне е полезна за офис помещения, където се изисква незабавно и гарантирано затваряне на ключалката и това се осъществява с помощта на електромеханични или магнитни брави. Можете да намерите различни видове брави в статията „Видове заключваща част на електронното заключване. Предимства и недостатъци. “

В дома, където основно се използват невидими ключалки, собственикът има избор – използва функцията за автоматично затваряне (ако функционалността на ключалката позволява) или отваряне. В повечето случаи собствениците предпочитат да не използват тази функция, тъй като ключалката може да се затвори, когато собственикът не се нуждае от нея (например по време на изхвърляне на боклука, когато собственикът няма електронен ключ с него).

В някои случаи обаче е полезно да използвате тази функция – например възрастните хора или децата доста често забравят да затворят след себе си. В този случай има смисъл да настроите автоматичното заключване на невидимата ключалка с времево закъснение. В ключалките „Титан“ – автоматично затваряне се задава в интервала от 1 секунда до 1 час. По този начин, функцията за автоматично затваряне на ключалката със забавяне за затваряне почти елиминира нерегламентираното затваряне на ключалката и в същото време дава гаранция, че вратата ще бъде затворена при всякакви условия.

Видове заключваща част на електронното заключване. Предимства и недостатъци.

Заключващата част на електронното заключване е механизъм, който се активира от командата на радио ключа.

Има два основни типа брави: електромеханични и електромагнитни.

ЕЛЕКТРОМЕХАНИЧЕН ТИП ЗАКЛЮЧВАНЕ

Включва два вида.

  1. Електрозадвижващ механизъм.

Като задвижване се използва електрически двигател (задвижващ механизъм), който задвижва напречните напречни щанги.

Задвижване за заключване на двигателя

Предимства:

Възможността за използване на скоростна кутия за увеличаване на сцеплението.

Висока надеждност поради простия дизайн.

Консумация на енергия само в момента на работа.

Напречните ленти остават в последното фиксирано положение (отворено, затворено), независимо от наличността на захранване или положението на вратата, докато следващата команда не бъде получена от контролния блок.

Последният елемент е един от основните за приложението на този тип задвижване в апартаменти и други жилищни помещения. При заключването се използва този тип задвижване.

Недостатъци:

Пикова стойност на тока в момента на работа, което налага определени изисквания към захранването.

  1. Соленоидален (разновидност на електромагнита и представлява намотка под формата на спирала) механизъм.

Соленоидът е по същество електромагнит, т.е. намотка, по която върви напрежение. Вътре в намотката има прът (сърцевина), който под действието на магнитното поле, създадено от намотката, се движи в една или друга посока. Ядрото може да се използва директно като задвижване – то задвижва напречните греди на механизма в момента на подаване на напрежение към соленоидната намотка. Възможно е да се използват и по-малко мощни соленоиди. Когато вратата е затворена и когато напрежението се прилага към соленоида, напречните напречни щанги се освобождават и под въздействието на специална пружина те влизат в отворено състояние, докато вратата не се затвори отново.

Заключване

Предимства:

  • Висока скорост.

Недостатъци:

След отстраняване на напрежението от заключващия соленоид и затваряне на вратата, болтовете преминават в затворено състояние, ако не се използват ръчни брави, което е опасно, когато се използва в апартаменти – собственикът остава пред затворената врата.

ЕЛЕКТРОМАГНИТЕН ТИП .

Това е електромагнит, който е монтиран върху рамката на вратата, на метална плоча, фиксирана към крилото на вратата. Когато към електромагнита се подава електрически ток, възниква силно магнитно поле, което силно притиска металната лента към електромагнита и, съответно, към самата врата. По този начин „затвореното“ състояние се определя от постоянното подаване на напрежение към електромагнита. В момента на изключване – вратата се отваря. Такива брави най-често могат да се видят във входове, оборудвани с домофони.

Заключващ магнит

Предимства:

  • Висока надеждност поради простия дизайн и отсъствието на подвижни части.
  • Ниска цена.

Недостатъци:

Необходимо е постоянно захранване, ако то липсва, ключалката винаги е в „отворено“ положение. В някои случаи този недостатък е достойнство – според изискванията за пожарна безопасност в много съоръжения условието за отключване на изходните врати в случай на прекъсване на електричеството е необходимо.