Вземете флакон с прахообразен графит. Прахообразният графит е специален смазочен препарат, който може да се намери в повечето магазини. Графитът е предназначен да омекоти плавното движението между две метални повърхности, без да привлича мръсотия, което означава, че действа като смазочните масла. Ако вашата ключалка е толкова прилепваща, че едва можете да пъхнете ключа, може да ви е необходим графитен прах.

Малък флакон с прахообразен графит може да се купи на много места само и не на висока цена.

Изрежете пластмасовия връх на бутилката. Повечето прахообразни графитни флакони имат плътно пластмасово фолио, което покрива върха, което трябва да се отстрани преди употреба. Вземете сервизен нож или остри ножици и изрежете пластмасата от края на дюзата. Уверете се, че сте направили достатъчно голям отвор, така че графитът да може да тече свободно.

Дръжте върха на бутилката близо до ключалката. Поставете края на дюзата, преди да отворите ключалката. В зависимост от размера на бутилката, всъщност можете да насочите частта на дюзата към отвора на механизма. Тя трябва да проникне достатъчно дълбоко, за да смаже заключващия механизъм.

Уверете се, че запазвате нивото на бутилката, така че графитът да не се изплъзне от вътрешността на патрона.

Помислете за затваряне на зоната на вашата врата около смазаната ключалка, за да я предпазите от разпръснати графитни частици.

Поставете малко графитен прах в ключалката. Изстискайте бутилката внимателно, за да освободите няколко капки графит в ключалката. Опитайте се да не използвате прекомерно количество графит – това е мощно вещество, така че малко количество ще бъде достатъчно. Изчакайте няколко минути, за да може графитът да проникне по-дълбоко и да действа върху детайлите на ключалката.

Започнете с помощта с малко количество прах и допълнително смажете вратата, ако ключалката все още не работи правилно.

Когато смазвате ключалката или пантата на вратата, дръжте внимателно графита на прах. В противен случай, финият черен прах може да създаде голяма бъркотия.

Опитайте ключа в ключалката. Проверете заключването, като поставите и завъртите ключа веднъж или два пъти. Сега няма да имате проблеми с неговия вход и изход от патрона. Завъртете ключа в двете посоки, за да видите доколко тя се движи.

Задействайте ключалката многократно, за да разпределите графита вътре в заключващото устройство.

Повторете при необходимост. Ако ключалката все още леко залепва, добавете отново малко смазващо вещество. Проверете заключването след всяко приложение. След като графитът се разпространи в ключалката, той ще започне да почиства частите, които възпрепятстват движението на ключалката, оставяйки ви с напълно функционираща врата.

За особено упорити ключалки, опитайте да нанесете смазка към ключалката на вратата. Това е част от заключващия механизъм, който се движи в и извън рамката на вратата, когато завъртите ключа. Смазването на заключващия механизъм може да улесни работата.

Ако все още не можете да разрешите проблема, като използвате горните методи, обадете се на аварийните ключари, за да могат да погледнат изправността на ключалките ви. Понякога проблемът е, че щифтовете във вътрешността на ключалката са силно износени, тогава е невъзможно да се реши без помощта на ключарите.