Пантите за входните врати са разделени на два основни типа – скрити и външни.

Като начало, нека решим какви функции изпълнява самата входна врата – за да гарантираме безопасността, да е надеждна, издръжлива и удобна при ежедневна употреба.

Пантите трябва да:

  • Издържат на тежестта и да предотвратяват деформацията на конструкцията;
  • Устояват при опити за насилствено хакване чрез рязане;
  • Отворите вратата достатъчно широко, за да можете удобно да изкарвате и да внасяте големи предмети.

Всичко това е важно да се вземе предвид при избора на типа панти на вратите. Пантите могат да бъдат външни или скрити, със или без лагер. Нека разгледаме предимствата и недостатъците на всеки тип.

Скрити панти

Плюсове и минуси на скритите контури

Скритите вътрешни панти са монтирани вътре в структурата на вратата. Много производители декларират, че това е най -добрият вариант за пантите, тъй като те не се виждат и най -важното е, че скритите панти не могат да бъдат отсечени.

Входните врати вече са оборудвани със сменяеми напречни щанги – метални щифтове, които се монтират от края на вратата и когато се затворят, влизат в каналите на рамката. По -модерните модели имат девиатори – това са плъзгащи механизми с няколко напречни лоста, които автоматично се разширяват при затваряне на вратата. Така че дори при отрязване на пантите, вратата ще остане затворена и крадецът няма да може да влезе в апартамента по този метод.

Недостатъци на скритите панти

Няма да разглеждаме евтини нискокачествени скрити панти – те просто няма да се справят с товара и вратата бързо ще стане неизползваема. Но също така липсват висококачествени скрити контури.

Основното е, че скритите панти предотвратяват отварянето на вратата по -широко от 100 градуса. И това ще ви създаде проблеми, когато вкарвате мебели.

Входната врата с добри скрити панти е скъпа, тъй като те са монтирани в самата конструкция на вратата, а самите скрити панти са скъпи механизми. Това означава, че производството става по -сложно и всяко усложнение в производството води до увеличаване на цената на продукта. Скритите панти намаляват надеждността на конструкцията, тъй като по -голямата част от рамката на вратата е изрязана за тяхното инсталиране.

Също така, врата със скрити панти има по -ниски нива на херметичност. Поради конструктивните особености в такава врата може да се монтира само един уплътнител. Уплътнителят е отговорен за плътността на вратата и пази от шумове, миризми, студен въздух и прах.

Външни панти

Плюсове и минуси на външните панти

Външните панти са заварени от външната страна на вратата и се виждат отвън. Първо, за минусите. Смята се, че такива панти са по -малко надеждни, защото нарушителите могат да ги отсекат и да влязат в апартамента. Във външните панти са монтирани закалени стоманени пръти, които издържат на рязане.

Освен това рязването на контурите е твърде дълго и шумно. Крадците рядко използват този метод. Така че е невъзможно да се счита това за съществен недостатък.

Друго нещо е, че врата с външни панти изглежда по -малко естетически приятна, отколкото със скрити. Сега обаче производителите правят външните панти малки и ги боядисват, за да съответстват на цвета на вратата.

Плюсове на външните панти

Външните панти позволяват на вратата да се отвори на 180 градуса. Това означава, че няма да има проблеми с внасянето на гардероб или диван. Цената на вратата не се увеличава, тъй като тези елементи просто са заварени отвън.

Надеждните панти за врати, изработени от висококачествена стомана, могат да издържат на много тежки входни врати. Има степен на монтаж на панти в зависимост от теглото на конструкцията на вратата. Конвенционалната врата на апартамента обикновено се монтира на две панти. По -масивни улични врати за вили и частни къщи са с три панти.