Основен системен ключ

Ключови комбинационни системи на цилиндрични брави  са широко разпространени по целия свят, защото е много удобно да се използват такива системи. Разгледайте няколко примера:

Да предположим, че във вашата врата има два цилиндрови механизма на един и същ производител или, да речем, два подобни цилиндъра, монтирани на вратата на апартамента и на вратата на веригата.

Удобно ли е да носите два ключа с вас? Изглежда, че не е удобно. Най-простото решение в този случай е да се направи двупосочен ключ: Едната страна да отключва един цилиндър, а другият (завъртане на 180 градуса по надлъжната ос) на другия.

Второто решение е също просто: Да се съберат два или повече цилиндъра със същата комбинация (това се нарича система с един ключ), но има ограничения – малко вероятно е някой да хареса ключа на вратата на апартамента, макар че ако говорим, за два различни апартамента, тази опция е подходяща без проблеми.

Третият начин е по-труден, но отваря пътя към по-сложни опции – можете да подредите едното или и двете, а може би и по-голям брой цилиндри, така че един ключ да ги отвори всички, а другият е само един.

Система за групово управление

Да преминем към втория пример – да кажем, че имате входна врата, врата на апартамент и друг катинар в гаража.

Удобно ли е да носите четири ключа или два двустранни? Изглежда, че е неудобно. Тук ще помогне главна система от групов тип – всеки отделен ключ, освен апартамента, също отваря общи брави (вход към къщата, вестибюла), ​​но в същото време ключовете на съседите не могат да отворят чуждата врата. А гаража? Най-простото решение е да се направи същия код на гаража, както на апартамента. Но за лош късмет, не искаш сина ти да има достъп до гаража, да го отваря със своя ключ. Преминете към следващия пример.

Многостепенна  система

Условията са по-високи – няма проблеми и има решение – гаражът ще се отвори само с личния ви ключ (не забравяйте, той също отваря входа, вестибюла и апартамента), а ключът на сина е за входът, апартамента, но не и гаража. И освен това, ако тази система се изпълнява от Mul-t-lock, тогава тя може да включва и анти-кражба в колата. Синът дори няма да може да влезе в гаража, но свекървата ще може (за да вземе бурканче с краставици), но тя няма да може да запали колата ви.. Можете да направите и ключ за водача, който ще отвори гаража, колата и вратата на входа, но няма да може да влезе във вестибюла и още повече в апартамента.

Такава система се нарича многостепенна система. В допълнение към описания по-горе пример за домакинство, такива системи се използват широко в предприятията, когато  шефа може да отвори всяка врата, началникът на отдела има врати на етажа си, както и врати на някои технически помещения, а обикновения служител може да отвори само офиса си в случая на – пожар.