Системите за контрол и управление на достъпа – е автоматизирана система за защита срещу проникване, използваща определен тип контролер и електрическо заключване. Срещаме системи за контрол на достъпа всеки ден по време на работа или у дома; домофонът може да бъде прост пример за тази технология.

Контролерите за такива системи са разделени на няколко вида:

  • Самостоятелен. Евтин и лесен за инсталиране и използване, като контролира не повече от две врати.
  • Мрежова или централна – използва се за големи сгради или офиси, всички сензори се управляват от една точка. Центърът за управление на такава система свързва оборудването в една обща мрежа.
  • Универсален: В случай на неизправност в системата за управление на мрежата, те автоматично преминават офлайн.

Клавишите за достъп са контактни или безконтактни. Първият тип клавиши включват Touch Memory, кодови клавиатури, сканиране на пръстови отпечатъци и много други. Картите, дистанционното радиоуправление, сканирането на ретината се класифицират като безконтактни видове клавиши. Има сложни брави, които работят във връзка с механични брави.

Монтирането на системи за контрол на достъпа включва следното оборудване:

  • Захранващ блок. Капацитетът му зависи от броя на потребителите. Можете да свържете непрекъснато захранване – това ще гарантира работоспособност дори при липса на електричество.
  • Брави – те са електромеханични (врязан или надземен), напречни и електромагнитни.
  • Карти –  ключове, които ще отворят достъп до собственика в стаята или на територията.
  • Затваряне (подходящо само за определени видове брави).
  • Бутон за излизане
  • Кабел – избран специално за всяка система, в зависимост от устройствата за управление.
  • Превключвател – сензор за управление на положението на вратата.

Възможно е да се монтира допълнително оборудване, което може да осигури достъп чрез видео или гласова комуникация или дистанционен сигнал. За полагане на кабели се използват предоставените кабелни канали или канали. има и други опции за скрито окабеляване, но за да ги приложите, ще трябва да се консултирате със специалист.

Какво се изисква за монтиране?

Монтирането на системи за контрол на достъпа ще се извърши качествено само ако знаете целта и професионалните умения за използване на инструментите, които имате. Обърнете специално внимание на инсталирането на електрически брави. Грешките, направени по време на инсталирането на тези елементи, са много трудни за отстраняване и понякога просто невъзможни.

Предимствата на тези системи

Съвременното оборудване е в състояние не само да извършва контрол на достъпа до територията или помещенията, но може да реши и други проблеми в предприятието. Пример за това е записването на времето на персонала. Нашата фирма София Кей също препоръчва добра система за видеонаблюдение. По този начин ще постигнете автоматизация на управлението на персонала в няколко области: организиране на контрол на достъпа, събиране на статистика за движението на служителите, наблюдение на спазването на работния график. Инсталирането на система за контрол на достъпа ще ви позволи да генерирате аналитични отчети и да спестите време. Ако нямате опит в монтирането и програмирането на системи за контрол на достъпа, тогава трябва да се обърнете към обучени специалисти. Те ще дадат гаранция за правилната работа на оборудването, техническа поддръжка по време на експлоатация и актуализации на софтуера.

Аварийни денонощни ключарски услуги в София и околността. София Кей разполага с професионален екип от ключари, опериращи във всички квартали в София. Пристигаме на адрес до 30 минути, без значение в кой час от денонощието.