Някои производители на брави за врати също класифицират своите продукти по ниво на секретност. В съответствие с тези стандарти се разграничават три основни типа:

Ниско ниво. Тези модели се отличават с малък брой възможни комбинации. Обикновено числовата стойност не надвишава маркировката от 5000 опции. В такова заключващо устройство няма да намерите бронирани плочи или други допълнителни елементи, които могат да предпазят вратата от счупване.

Средно ниво. За да изберете главен ключ на този модел, ще трябва да отделите много време и усилия. Повече от 1 милион възможни комбинации ще се превърнат в доста надеждна пречка за всеки нападател. Такова заключващо устройство се характеризира с оптимално съотношение цена и качество, следователно е на заслужено търсене на пазара.

Високо ниво. Универсален модел, който не се страхува от атаки отвън. Обикновено тези брави са оборудвани с множество допълнителни функции за сигурност. Броят на възможните комбинации достига 4 милиона, така че е почти невъзможно да изберете главен ключ за този модел.

Ако не държите вкъщи шедьоври на антики, тонове злато или дебели пачки с банкноти, ключалка, която е на средно положение по отношение на секретност, е напълно подходяща за вас. Такъв продукт хармонично съчетава такива характеристики като функционалност, надеждност и достъпна цена.

Категоризация на вратите

Няма единна класификация за тях. И тук има много опции – по техния вид, количество, наличие или отсъствие на допълнителни ограничители (болтове), метод на фиксиране на кутията в отвора.

Класовете на взлом на вратите се определят от определен стандарт. Има 13 от тях в нарастващ ред. От 1-во до 4-то – за домашно ползване. Всички останали (започвайки от 5-ти клас) са модели със специално предназначение за банка, сейф.

Вратите са класифицирани според показател като устойчивост на механични натоварвания. Градацията е доста сложна – бронирани продукти, стомана; освен това, за всеки вид се определят подгрупи, които се различават по конструктивната характеристика на рамката, местоположението (броя) на укрепващите елементи, дебелината на метала и т.н. Най-издръжливите са продукти от клас М1. За тях е избрана стомана 3,5 ± 0,5 мм (в зависимост от марката й), а вътрешните джъмпери най-малко 8.

Европейската класификация на вратите за устойчивост на взлом ги разделя на 6 групи, от А до Е. Кодирането с началните букви – по дефиниция се отнася до интериорни модели, за които индикаторът за здравина всъщност няма значение. Последните класове (D, E) са безопасни (банкови) врати.

Когато избирате врати и заключващи устройства, трябва да обърнете внимание на други показатели. Например, класификацията на бравите не се ограничава до определяне на класа за устойчивост на счупване. Надеждната защита на отвора зависи и от други фактори – степента на секретност, метода на монтиране. За вратите са важни видът на пантите. Ето защо възможностите за придобиване на конкретен продукт трябва да се разглеждат изчерпателно, като се вземат предвид всички нюанси на по-нататъшна работа.