Висококачествените противопожарни врати са гаранция за безопасността на хората. С тях се запазват материалните ценности и защитата на сградите от разпространението на огън, дим и токсични вещества, които се образуват при горенето. Основната цел на противопожарните врати е улесняването на евакуацията на хората, пожарът се локализира на местата на запалване и не се разпростира до съседните помещения.

Огнеустойчивите входни врати могат да бъдат монтирани в жилищни, офиси, социални и промишлени сгради. Задължително такива врати да са монтирани в помещения, където има много работещи електрически уреди и има опасност от пожар в окабеляването и запалването на сградата.

В промишлените сгради противопожарните врати се монтират така, че да отделят цеховете от складовете и помещенията за помощните помещения. Задължително вратите с повишена степен на защита от дим са монтирани в жилищни сгради, където офисите са разположени на същия етаж къде има и апартаменти. Вратите могат да бъдат монтирани в каменни, тухлени или стоманобетонни стени.

Конструкциите на противопожарните врати са устойчиви на запалване. Ако възникне пожар за определено време, вратата се съпротивлява на огъня, докато температурата на крилото на вратата от страната на огъня не се нагрее над 180 ° С. Степента на огнеустойчивост на вратата е посочена в сертификатите, времето, през което целостта на вратата не е нарушена, е от 15 до 360 минути.

В зависимост от използваните материали се разграничават дървени, стъклени и метални противопожарни врати. Дървените огнеупорни врати имат рамка, изработена от иглолистни материали, импрегнирана със забавители на горенето или стомана. За разлика от конвенционалните врати, противопожарните врати са по-мощни. Отвън вратата е покрита с фурнир, топлоустойчива пластмаса и други материали. Вътре във вратата има минерална вата, базалтови влакна и други огнеупорни материали. По периметъра на вратата са монтирани топлинни и гумени уплътнения за предпазване от дим. Дървените противопожарни врати имат малка степен на огнеустойчивост.

Стъклените противопожарни врати се състоят от стоманена рамка и единично или ламинирано огнеустойчиво стъкло. По периметъра на вратата са монтирани пожарозащитна лента и уплътнения. В същото време стъклото запазва прозрачността, целостта и топлоизолационните свойства, може да попречи на разпространението на огъня от 30 до 60 минути. Огнеустойчивите врати могат да бъдат напълно стъклени или само частично.

Стоманени или алуминиеви листове, заварени по специална технология, се правят метални противопожарни врати. Вътре крилото на вратата е изпълнено с огнеупорни материали, използва се минерална вата, гипсови листове или синтетични вещества с ниска топлопроводимост. Рамката на вратата е залепена по периметъра с термоустойчива лента и уплътнения. Отвън металните врати са покрити с антикорозионни съединения и прахова боя в най-различни цветове.

Това са метални противопожарни врати, които имат висок коефициент на огнеустойчивост. Силните стоманени противопожарни врати са изработени от два листа от легирана стомана, които са огънати по специален начин. Видовете кутии могат да варират. Противопожарните врати могат да бъдат единични или двойни, щори или стъклени, с десни или леви отвори на вратите.

За офиси и промишлени помещения е по-добре да се използват специални огнеупорни врати за технически помещения. При монтирането на противопожарни врати се използват огнеупорни заключващи механизми и дръжки. Конвенционалните брави често се задръстват, когато възникне пожар и човек не може да напусне стаята. В противопожарните врати обикновено се монтира система против паника; вратите се отварят отвътре с дръжка.

За вила или апартамент е за предпочитане да изберете дървени или стоманени противопожарни врати, ограничението на тяхната огнеустойчивост е 30 минути. За офис сгради, където има много оборудване, за декорация се използват синтетични материали, те могат да горят по-дълго, така че степента на пожароустойчивост трябва да бъде по-голяма.

При избора на противопожарни врати трябва да се има предвид наличието на защита от дим, тъй като в случай на пожар хората често умират от токсични вещества. Пенообразувателните подложки предпазват от горещ дим, гумата – от студен дим.

Металните противопожарни врати трябва да бъдат оборудвани с автоматични затварящи устройства и да не пречат на преминаването към съседните помещения. При покупка е необходимо да се провери сертификатът за съответствие и пожарна безопасност на противопожарната врата. Производителят трябва да има лиценз за производство на противопожарни врати.