Думата „ключ“ има много значения. Но в този случай се интересуваме точно от ключовете за заключване. Какво представляват ключовете? От какво могат да бъдат направени? Как се правят дублирани ключове?

Видове ключове за брави

Първата асоциация, която възниква, когато чуем „ключът от ключалката“, е ключът от входната врата на стаята. Но не само вратите могат да бъдат с брави. Ключът е необходим, за да отворите колата и да я запалите, да отворите сейфа, гаража, дори прозорците могат да бъдат оборудвани с ключалки, а също така се нуждаят от ключове.

По този начин можете условно да разделите ключовете, в зависимост от предназначението им, на:

  • Врата (за отключване на вратите на помещения);
  • Автомобилни (за отключване на вратите на автомобила и за стартиране на двигателя на автомобила);
  • Сейфове;
  • Домофон (магнитни ключове).

Това далеч не са всички видове ключове, които може да са необходими в ежедневието. В момента изборът на брави, както и местата за тяхното монтиране, са разнообразни.

Класификация на ключовете, в зависимост от техните характеристики (материал на производство, форма и т.н.).

В момента, когато избирате заключващо устройство, можете да срещнете голямо разнообразие от ключалки. Можете да изберете абсолютно всяка брава с необходимите функции. Въпреки това, когато избирате ключалка, е много важно да обърнете внимание на ключовете към нея.

Защо е важно? Сама по себе си ключалката без ключ е безполезно нещо. Следователно, подобно на ключалката, ключът също трябва да бъде безопасен за работа. Трябва да сте сигурни, че е здрав и издръжлив и когато го използвате, няма да има проблем при отварянето на заключващото устройство. Важно е ключът да изглежда красив, тъй като той винаги е с вас и често го използвате.

Бравите и ключовете са се появили много отдавна, заедно с зараждането на цивилизацията. Разбира се, в началото никой не е мислел да направи ключове от метал. Следователно първите ключове са направени от дърво. Но сега ключовете са изработени от високоякостни материали.

Какви ключове има сега?

Най-често срещаният ключ е „английски“ ключ. Устройството му е базирано на лостовия механизъм на ключалката. Колкото повече щифтове на ключа, толкова по-надежден е той. Ключовете от този тип обаче се класифицират като прости, тъй като са слабо защитени от дублиране.

Друг вид брава е ключалката с кръстосани ключове.

Дисковите ключове имат характерни жлебове, разположени под различни ъгли. Самото изработване на ключа е доста сложен процес, но бравите с такъв ключ не са устойчиви при взлом.

Клавишите за изравняване се наричат ​​“пеперуда“ поради характерната им форма. Тези ключове са много по-големи по форма от другите прости ключове. Те имат по-голяма степен на секретност поради броя и формата на лостовете. Въпреки това, брави от този вид могат лесно да се отварят чрез пробиване и затова експертите често препоръчват да се подсилят с бронирани плочи.