Несъвместимост на резето

Проблемът може да бъде толкова прост, колкото несъвместимостта между резето на вратата и ударната плоча на врататa. Болтът може да е малко над, отдолу или от двете страни на плочата. Може да успеете просто да премахнете няколко винта и да преместите ударната плоча или може да се наложи да преместите вратата.

 

Ключът не се върти

Първо, проверете отново дали използвате правилния ключ. Много клавиши изглеждат сходни и не е необичайно да ги смесвате. Ако сте сигурни, че ключът е правилен, ключалката може да е замърсена и пълна с отломки. По време на зимното време може буквално да бъде замръзнало. Опитайте да използвате размразяващ агент за размразяване на замръзнала брава или смажете мръсна брава с графит. Може да се наложи да поставите ключа и да го разклатите няколко пъти, за да разхлабите ключалката.

Друга възможност е ключът да е износен. С течение на времето ръбовете на ключ могат да станат твърде гладки, за да завъртите ключалката. Ако имате дубликат, вижте дали работи и след това заменете ключа, който вече не работи. По същия начин, чисто нов ключ може да има груби петна, останали от производствения процес, които могат да заседнат в ключалката. Запилете внимателно тези петна, като внимавате да премахвате само най-малката частица метал наведнъж.

 

Заключване на цилиндъра

Ако целият цилиндър на ключалката се завърти, когато завъртите ключа, регулиращият винт е разхлабен или счупен. Свалете лицевата плоча, затегнете или сменете регулиращия винт и поставете цилиндъра обратно.