Невидимата ключалка е модерна алтернатива на традиционните заключващи устройства. Тези брави са комбинация от механична брава и електронно устройство, което осигурява сигурността на собствеността на имота.

Особености на невидимите брави и принципа им на действие

Основното предимство – тези механизми нямат видими елементи, с които да се определи местоположението на ключалката във вратата. Невидимите брави нямат ключалка, въртяща се дръжка или други познати атрибути и поради това трудни са за счупване и пълна невъзможност за отваряне.

Невидимата ключалка се основава на: електромеханичната част – изработена е под формата на конвенционална ключалка и като допълнение – електрическо задвижване.

Електромеханичната част е отговорна за отваряне или затваряне на вратата, когато от контролния панел е изпратен специален сигнал.

От вътрешната страна на невидимата ключалка може да има и въртящ се механизъм, който ще позволи ръчно да се отвори вратата – например при аварийни ситуации;

Контролен блок – пълното функциониране на невидимата ключалка е невъзможно без присъствието на това устройство. Основната задача на това устройство е да получи сигнал от контролния панел или ключодържател и след това да го прехвърли в електромеханичната част.

Към контролния блок може да бъде допълнен с разнообразни функции: заключване на вратата, поддръжка за мобилни комуникации, възможност за изпращане на сигнал за сигурност, съвместимост със системата за интелигентен дом и др.

Основните видове и специфики при експлоатацията на невидимите брави

Класификацията на невидимите ключалки се основава на начина на техния монтаж. Следователно тези заключващи устройства са: вдлъбнати – осигуряват по-голяма безопасност чрез поставяне на механизма в корпуса на вратата; отгоре – монтирани директно върху крилото на вратата, такива ключалки се характеризират с по-бърз и лесен монтаж.

Повечето невидими брави се използват за сигурност и ограничаване на достъпа до офиси и търговски помещения. Ето защо взаимодействието с такъв заключващ механизъм трябва да бъде просто и универсално. Не се изискват допълнителни действия от посетителя при отваряне на такава ключалка – достатъчно е да се изпрати сигнал от специален контролен бутон.

Заедно с лекота на работа, електронните невидими брави се отличават със своята надеждност – напречните пръти от този вид са в състояние да издържат на голямо натоварване, няколко тона. Тъй като невидимата ключалка е енергийно зависима, тя се нуждае от стабилно захранване, за да работи безпроблемно. В идеалния случай врата с такъв заключващ механизъм трябва да има независимо електрическо захранване – в случай на прекъсване на електрозахранването без него е невъзможно да се отвори или затвори вратата.