Подобряването на цялостната сигурност е едно от най-важните съображения за монтаж на стоманени врати. Факт е, че най-голямата слабост на дървените и пластмасовите врати се крие директно в материала и рамката на вратите. Повечето неметални конструкции могат да бъдат разрушени, счупени, под въздействието на механична сила и откъснати от пантите. Стоманените плочи могат да се използват като допълнителна защита за дървени и пластмасови врати, но плочите поемат значително, допълнително тегло, което не е ориентирано към системите за закрепване на вратите. По този начин монтирането на допълнителни стоманени плочи причинява деформация на системите за закрепване на вратите в дългосрочен план, което води до трудоемки ремонти и разходи.

Стоманените врати, предлагат значително по-дълъг експлоатационен живот в сравнение с подобни врати от други, традиционни материали. Важен елемент на стоманените врати е процесът на поцинковане, който е проектиран да издържа на корозия. Факт е, че корозията не само причинява неестетичен вид, но и нарушава структурната цялост на стоманената повърхност, което се отразява негативно върху безопасността на стоманените врати. В допълнение към традиционния процес на поцинковане, стоманените врати могат да бъдат допълнително покрити със специални съединения, които са предназначени да предпазват стоманената повърхност от драскотини и плъзгащи се физически повреди.

Стоманените врати предлагат не само технически предимства в сравнение с дървените врати. Те могат да се разглеждат и от гледна точка на ползите за околната среда, тъй като при производството им не се изисква унищожаване на ценни природни ресурси, а в края на полезния живот, който освен всичко надвишава живота на дървесината и пластмасата, може да бъде рециклиран. Друго предимство на стоманените врати е топлоизолацията, което значително увеличава икономията на енергия. Уплътнението и изолацията на стоманените врати се предлага под формата на различни материали. Най-традиционният уплътнител е полиуретанова пяна с висока плътност. И като сърцевина за стоманена врата може да се използва както дърво, така и стомана.

Стоманените врати се различават с качествено различни стимули, които могат да ги предпазят от метеорологичните условия и насекомите. За разлика от дървените врати, стоманените врати не реагират на метеорологичните условия. Те също не са изложени на риск от гниене и не се нуждаят от постоянна поддръжка, за да поддържат външния си вид и структурна цялост.

Огнеустойчивостта на стоманените врати се предлага от всеки модел, тъй като се определя директно от материала. Самата стомана предлага високо ниво на огнеустойчивост. Огнеустойчивостта на стоманените врати се определя от производителя чрез набор от специализирани тестове. В резултат на тестовете техническата документация за стоманената врата получава индикация за пожароустойчивост, която се измерва в часове. На пазара се предлагат сертифицирани огнеустойчиви стоманени врати, ако се притеснявате да намерите най-огнеустойчивите врати, имате нужда от стоманени врати, чийто сертификат предлага четири часа защита от пожар.

И последното предимство на стоманените врати са съвременните технологии, които определят лекотата на монтажа. Новите стоманени врати се предлагат с предварително инсталирани, приспособими крепежни елементи, които ви позволяват да монтирате стоманена врата с минимално количество инструменти.