Основната функция на металните врати е сигурността. Това е гаранцията за нашето спокойствие. Металните врати изискват същия надежден хардуер. Правилно подбраните и монтирани панти осигуряват силна връзка между вратата и рамката. Благодарение на тези прости устройства, вратата ще се отвори плавно, без неприятни скърцания и задръствания.

Класификация на панти за метални врати

Производителите за такива дизайни произвеждат специални панти. Според своите параметри и експлоатационни характеристики те се различават от хардуера на вратите, проектиран за дървени врати. Конвенционалните панти не са монтирани на метални врати.

Когато купувате аксесоари, трябва да имате предвид:

  • Дизайн характеристики на врати и рамки (тегло, посока на отваряне, довършителни материали).
  • Честотата на работа на вратите.
  • Естетичен вид.

Според дизайнерските характеристики панти за стоманени врати се произвеждат в 4 вида: с топки, скрити, шарнирни и обикновени.

Последният тип, стандартни панти, не са в търсенето поради висока повреда. С течение на времето този хардуер започва да трака по време на работа. Днес почти никой не освобождава такива панти. На пазара на хардуер за врати се появиха по-надеждни модели, които могат да издържат на достатъчно натоварвания. Цената им е малко по-висока, но това се компенсира от високата производителност.

Сачмени панти

Тези модели са оборудвани със специална стоманена топка, съответстваща на размера на диаметъра. Дизайнът работи въз основа на лагер. Такива панти са подходящи за леки еднокрили врати, които са инсталирани във входовете на жилищни сгради и промишлени помещения. Ако конструкцията на вратата е лека, няма да има пропадане.

Скрити панти

Основното им предимство е невъзможността за рязане отвън. Когато вратата е затворена, пантите са скрити и не се виждат от окото. По същата причина аксесоарите са защитени от влага, това е голям плюс, когато вратата е входна. Недостатъкът на скритите панти е невъзможността за отваряне на вратата над 95 градуса. Трудно е да премахнете вратата от такива устройства.

Скритите модели за стоманени врати са представени в два варианта: плоча, цилиндър. За леки рамки на врати се използват ламелни устройства, за твърди врати с тегло, се използват цилиндрични устройства.

Носещи модели

Това устройство е най-популярното. Снабден е с подвижен лагер, разположен на щифта. За лесно плъзгане вътрешността на устройството се пълни със специална смазка. Носещите модели са в състояние да поддържат теглото на вратата, те се отварят лесно и безшумно. Поради тези предимства, носещите контури са най-търсени сред купувачите.

За да може хардуерът да издържа на по-тежки структури, се използва азотиране. Стоманата, от която са произведени такива устройства, се характеризира с повишена якост и не е изложена на корозионни процеси. Експлоатационният живот на азотирания хардуер е повече от 50 години.

Друго предимство на носещите контури е тяхното качество срещу взлом. Монтирайки врата с такъв хардуер, не можете да се страхувате, че тя може да бъде премахната от пантите. Анти свалящите се щифтове надеждно защитават конструкцията от неразрешено демонтиране.

Как се монтират панти с лагери?

Върху железните врати са заварени шарнирните панти. Хардуерът има профил във формата на капка, което позволява на сенника по-добре да се прикрепва и заварява към конструкцията на вратата.

Как се извършва? На платното и кутията са маркирани местата за заваряване на контура. Преди заваряване фитингите се намазват с грес, това е необходимо, така че частите на сенника да не бъдат заварени заедно. Сенникът се прилага така, че щифтът да „гледа“ нагоре. С помощта на ексцентрици се образува малка пропаст между хардуера и крилото на вратата, след което се заварява.

Заварените панти на лагера се предлагат без покритие. След заваряване заваръчните места се почистват, пантите се боядисват, като правило, в цвета на вратата.

Как се извършва монтирането на скрити сенници

Технологично скритите панти са по-трудни за монтиране. Необходимо е да се изрежат дупки на конструкцията на вратата под формата на панта. Тази операция е трудна за извършване у дома. Следват заваръчната работа, хардуерът е заварен към рамката, а след това към вратата. Има и други технологии, във всеки случай е много трудно да се направи инсталация точно без умения, така че е по-добре да поверите такава работа на професионалистите.

Колко панти се побират на стоманена врата

Две панти са монтирани на лека или средна врата. За масивни конструкции с висока работна интензивност трябва да се монтират три панти. Когато подреждате пантите, трябва да се ръководите от факта, че върху долното устройство пада голям товар. Разстоянието от средата на пантата до ръба на вратата е 25 см. Това се отнася както за горния навес, така и за долния. Третият контур е разположен на разстояние не повече от 25 см от върха.