Способността на входната врата да издържа на хакване е може би основната й цел. Стоманените врати са доказали своята сила и надеждност на използването им като вход, но без правилно подбрана брава, те стават безполезни и не могат да защитят дома от незаконно влизане.

Години опит в използването на брави на входните врати показват, че най-трудно е „домакините“ да отворят брави, които комбинират два вида заключващи механизми. Този тип заключване се нарича комбинирано заключване и най-често съчетава система за ниво и цилиндър.

Сувалдният заключващ механизъм се отличава със способността си да издържа на силни влияния, а именно деформация, пробиване, избиване и други видове разрушителни техники от арсенала на крадците.

Дизайнът на комбинираната ключалка предполага или зависимостта на един заключващ механизъм от друг, или независимостта им един от друг. Частична зависимост на заключващите механизми един от друг също е възможна. Съответно типът конструкция на комбинираните брави ги класифицира в зависими, независими и полузависими.

Основни плюсове и минуси

Плюсовете включват:

 • Цената на комбинираното заключване е по-малка от цената на бравите, инсталирани отделно.
 • Инсталирането на комбинираното заключване намалява здравината на панела на вратата по-малко от инсталиране на две отделни брави.
 • Комбинацията от два различни механизма в дизайна на една ключалка ви позволява да компенсирате недостатъците на всяка заключваща система поотделно и повишава надеждността, както и защитните функции на комбинираната ключалка. Тъй като крекерите по правило се специализират само в един тип механизъм, за тях става изключително трудно да отворят комбинирано заключване.
 • Необходимостта от комбиниране на два различни заключващи механизма в един корпус прави конструкцията по-масивна, а също така ни задължава да я защитим с по-здрав корпус.
 • Хакването на зависими комбинирани брави се усложнява от факта, че неправилно се справя с един механизъм, крадецът блокира другия. Това го принуждава за допълнително време физически да се прекъсне механизъма (ако е възможно) или да се откаже от начинанието си. Дори ако се спазва правилния ред на механизмите при счупване и тяхното повреждане може да се избегне, комбинираните брави изискват допълнително време за отваряне и следователно не са особено обичани от престъпниците.
 • Полузависимата комбинация задължава крадеца да отвори един механизъм, предотвратявайки, на първо място, втория, което също увеличава времето, необходимо за счупване.

Недостатъците включват:

 • Донякъде удължен ключ за нивелиращия механизъм, който изисква известни умения при манипулирането му.
 • В случай на зависима комбинация от заключване – необходимостта от стриктно спазване на реда на механизмите за заключване и отключване. Неспазването на тази изисквания води до повреда на ключалката.
 • В случай на повреда на един от заключващите механизми, цялата брава ще бъде сменена.
 • Малко разстояние между заключващите болтове леко намалява устойчивостта на вратата срещу взлом.
 • Поради факта, че структурата на заключващия механизъм включва сцепление, ключалката и ключът са подложени на повишено износване.

Използването на плавно задвижване в дизайна на ключалката обаче намалява силата, използвана по време на въртенето на ключа, а също така леко увеличава способността на ключалката да издържа на сила (по-специално, пробиване).

За да обобщим, трябва да се отбележи, че използването на комбинирано заключване заедно с аларма ще послужи като допълнителна мярка за защита на вашия дом и собственост. Пронизителният звук на задействаната аларма плаши огромната част от крадците и на практика не им оставя време да счупят ключалките.