Частна къща в града или селска вила изисква значително повече внимание на сигурност, отколкото в апартамента. Това се отнася не само за прозорците и вратите на корпуса, но и за портата, позволяваща достъп до нея. Като се има предвид, че портата има определени структурни разлики в крилото на вратата, тогава възникват проблеми с инсталирането на заключващите механизми.

При монтажа на ключалката на портата, първо трябва точно да определите структурната характеристика на самата порта. Това ще ви позволи да изберете най-ефективния заключващ механизъм.

До магазина да закупите ключалка

Преди да се монтира ключалката на портата, трябва да я закупите. Нека да разгледаме какви видове заключващи механизми се използват при улична врата.

Най-лесният за инсталиране и не изискващ специални условия за монтаж – е катинара. Подходящ е за порти от всякакъв тип, но катинарът е ненадежден, лесно се поврежда. Да, и в експлоатацията не е толкова удобен, защото ви позволява да заключите портата само отвън. За да фиксирате уличната врата в затворено положение, ще трябва да поставите капаче, но това няма да спести неканените гости да влязат, дори и да сте вкъщи.

Надземните модели също са доста лесни за монтаж. Основното предимство на ключалките от този тип е, че повечето модели от вътрешната страна се отварят не с ключ, а с въртяща се дръжка. Понастоящем обаче, ключалките от врязан тип са по-малко вероятно да работят по системата от ключ до ключ и са оборудвани отвътре с въртяща се дръжка. Освен това, затварянето от този теп е най-надеждният, но е много по-труден за монтиране.

Подобно на бравите на вратите, заключващите механизми за портите се разпределят според вида на вътрешния механизъм. Замъкът ще издържи на различни методи за хакване, но зависи от вътрешната структура, но и от това в състояние ли е да понася различни атмосферни влияния.

Типът на цилиндъра на ключалката е изключително точен, така че е много взискателен към условията, при които ще трябва да работи. Така че дори няколко капки влага, които попаднат вътре и замръзнат, могат да повлияят неблагоприятно върху работата на цялото устройство. Ето защо е толкова важно не само правилната инсталация на цилиндровата брава, но и осигуряването на нейната гарантирана защита срещу валежи.

Ключалките на нивото не са толкова причудливи като цилиндричните брави, но те не понасят лесно високата влажност, да не говорим за водата, която попадне вътре в устройството. Тоест, този механизъм изисква и допълнителна защита.

Отделно можем да споменем ключалки от електромагнитен тип, които са изненадващо надеждни продукти. Поради уникалната си структура, заключващите механизми от този тип са невероятно издръжливи, тъй като вътрешното устройство е само навиване на проводници на магнитен прът. Основният им недостатък е необходимостта от постоянна електрическа мощност, което не винаги е възможно. Но подобна на магнитната ключалка, електронният механизъм за механично заключване има в своята структура отвор за обикновен ключ, който ви позволява да използвате ключалката, дори ако захранването е било изключено.