Без значение колко висока и издръжлива е оградата, огромна роля играе механизмът, който заключва портата. Сред голямото разнообразие от форми и типове заключващи устройства кодовите брави придобиха популярност. Те от своя страна се делят на механични и електронни.

От какво се състои механична брава с код?

Високата сигурност и надеждност се отличават с механични комбинирани брави. Механичното комбинирано заключване се състои от:

 • Корпус;
 • Болт;
 • Блокиращ елемент;
 • Плъзгач;
 • Кодов механизъм.

Видове механични комбинирани брави

Кодовото заключване се отваря не с помощта на обичайния механичен ключ, а с помощта на код или шифър, известни на собственика на къщата. Механичните кодови брави са разделени на два вида по метода на шифрово набиране:

Кодовите ключалки с бутони;

Комбинирани ключалки с въвеждащи кръгове.

Кодовите брави с бутони се считат за по-надеждни. Такъв механизъм се заключва автоматично, когато вратата е затворена, но за да отворите вратата отново, трябва едновременно да натиснете няколко бутона (комбинация от цифри или букви, секретен код). Ако шифърът се пази в тайна, тогава вероятността нападател да отвори вратата е доста малка. Недостатъкът може да се счита за малък брой възможни числови комбинации, така че избраната сложност трябва да бъде доста висока.

В кодовите ключалки от втория тип броят на набиране може да бъде различен. Тук ситуацията е точно противоположна на ключалките за нивото: Колкото по-малък е циферблатът, толкова по-надеждна е ключалката.

Най-оптималното се счита за механично комбинирано заключване с един кръг. Подобно заключване обаче е неудобно за набиране на шифър и е трудно да се препрограмира в случай на загуба на код или изтичане на секретна информация на неоторизирани лица.

Външен кодов панел?

Важен компонент на заключването с механична комбинация е външният кодов панел. Той е инсталиран отвън, от уличната страна на портата. Сред основните видове външни панели могат да бъдат разделени на два основни:

Външни панели с бутон;

Оптични външни панели.

Бутоните са познати на повечето жители на града, такива модели са доста често срещани, те се инсталират във входовете на жилищни сгради, офис сгради, офиси. Те са прости и удобни за използване. За производството им често се използва каучук, метал или пластмаса. Най-практичните и издръжливи, справедливи, метални копчета.

Въпреки това, пропускливостта на хората в частна къща не е толкова висока, колкото в апартамент на висок етаж, така че оптична табела с кодове може да бъде предпочитана за монтаж  в частна къща.

Това е една от най-новите и модерни системи за домашна сигурност. Набирането на код върху него става чрез фиксиране на пръст в пространството с помощта на инфрачервени лъчи. Тези лъчи са разположени над всеки хоризонтален и вертикален ред числа и при набиране на който и да е от тях два лъча се пресичат, идентифицирайки правилността на сигнала.

Преди да изберете панел, който да монтирате във вашия дом, обърнете внимание на:

Материалът, от който е направен;

Наличието на защита за микрофона и високоговорителя, чрез които гостът общува със собствениците на къщата;

Нечупливо стъкло, което е покрито с лек панел.

Как да монтирате кодирана механична ключалка?

 • Направете маркировка, за целта прикрепете двете части на ключалката (основната и реципрочната) към платното и страничната част на портата. Очертаване на местоположението им;
 • С помощта на бормашина или отвертка първо прикрепете свързващата част на ключалката;
 • Прикрепете кутията за заключване към портата, завъртете болта в „затворено“ състояние и влезте в секцията за връщане на бравата;
 • Уверете се, че разстоянието между нападателната плоча и края на бравата не надвишава три милиметра;
 • Свалете задния капак и закрепете ключалката;
 •  Закрепете задния капак;
 • Уверете се, че ключалката работи правилно, без смущения;

Програмирайте заключването по ваше желание.

Както можете да видите, инсталирането на ключалката не е толкова трудно, колкото изглежда. Избирайки кодови брави, ще повишите нивото на сигурност на вашия имот, ще се отървете от тромавите клавиши и ще направите предната част на портата си привлекателна. За да се защити допълнително ключалката от неблагоприятните ефекти на валежите и по този начин да се удължи експлоатационният й живот, за ключалката на портата може да се направи допълнителен механичен джоб, който няма да позволи на ключалката да замръзне, да ръждясва и да се повреди.