Надеждност и издръжливост, тези са качествените характеристики, на първо място. Обърнете внимание при избора на заключващо устройство. Тези свойства са присъщи на лостовите брави.

Какви методи за хакване съществуват, какви средства за защита се монтират от производителите в брави, как иначе можете самостоятелно да защитите заключващия механизъм от неочаквано отваряне, полезно е да знаете всички, които се интересуват от безопасността и сигурността на собствеността си.

Най-уязвимият елемент на лостовия механизъм е стойката на задния болт. За тази процедура се нуждаете от специален главен ключ под формата на брада. Лентата и „брадата“ на този инструмент са по-големи. Такъв инструмент се нарича „яка“.

За да усложнят работата, производителите прибягват до различни методи за защита: закаляват, въвеждат елементи под формата на топка. Повече ефективност може да бъде постигната чрез монтаж на допълнителна защита:

  • Подложки за ключове за лост, в които се използва магнит;
  • Накладки на кутията с тесен прорез за ключ;

Монтаж на механизъм с два ключа.

Пробиване на болтове

Бормашина пробива  върху стойката, или на самото място за монтаж. Ако премахнете стойката, елементите на болта могат свободно да се движат.

Монтирането на защитни бронирани плочи, направени от закалени сплави, помага да се противодейства на подобно хакване. Производителите произвеждат модели нивелири, оборудвани с такива бронирани плочи. Можете също така независимо да настроите бронята директно в крилото на вратата пред заключващия механизъм. Също така ще бъде проблематично да пробиете стойката, ако в края на елемента се натисне закалена топка.

Направете ключ по снимка или по памет

Нападателят може просто да направи снимка на оригиналния ключ и да направи двоен ключ.

Ако бравата принадлежи към икономическия сегмент, трябва да съхранявате ключове на недостъпни места. Ключалките на премиум сегмента имат сложен ключов профил, доста трудно е да запомните визуално модела му.

Метод на изследване

Същността му е да се побере детайл, близък до оригинала. Ключ от подобен профил се вкарва в патрона с усилие. След извличане следи от контакт с лостовете остават върху детайла. Заготовката се регулира чрез изпиляване на височината на тайната. Многократното повторение на тази манипулация ви позволява да направите ключ, близък до оригинала.

Защита от нападение:

  • Монтаж на подложки, които крият отвора на ключа;
  • Монтаж в механизма на втулките, които покриват отвора на ключа;

Монтаж на механизъм с двоен ключ.

Метод, подобен на изследователския. Разликата в използването на универсален инструмент, имащ подвижни секции. Като се има предвид този метод на отваряне, производителите произвеждат брави със сложна форма на отвора на ключа.

  • Ключови системи за разпознаване;
  • Бронирани и магнитни екрани;
  • Втулки;

Двойни ключови системи.

Твърдите пружини в лостовия механизъм също са трудни за отваряне с универсален главен ключ.

Набор от два главни ключа и тежести. Принцип на работа: един инструмент се натиска в ъгъла на отвора на ключа, докато товарът постепенно се окачва върху него. След това поставете втория инструмент, който движи елементите на лоста.

В допълнение към изброените методи за пробив, нападателите използват клавиши за комбиниране, няколко главни ключа в своята престъпна дейност.