Като се има предвид увеличението на кражбите на апартаменти, причинено от много фактори, повечето хора мислят как да подобрят сигурността на домовете си и коя брава да изберат. Изглежда, че проблемите с избора не трябва да възникват – пазарът на заключващи механизми е доста наситен с продукти от различни производители, както местни, така и чуждестранни. Но явно точно тава изобилие от стоки озадачава обикновения потребител, който просто се изгубва, виждайки по рафтовете на магазините множество ключалки на различни модели.

Избора

Ако не знаете коя ключалка да изберете за врати, разгледайте механичните заключващи устройства. Въпреки непрекъснатото усъвършенстване на производствените технологии, появата на нови видове брави, механичните брави имат несъмнено лидерство сред всички останали системи. Днес можете да намерите ключалки от този тип, идеално подходящи за всички видове врати, както и да се отличават с великолепния си външен вид.

Между другото, ако се опитвате да разберете коя ключалка да изберете за външни входни врати, тогава е най-добре да се спрете на два типа заключващи устройства от различни системи за вътрешна секреция. Основните изисквания, на които трябва да отговарят тези брави, са висока устойчивост на различни опции за хакване. Тъй като именно тези заключващи устройства са отговорни за безопасността на помещенията при продължително отсъствие на собствениците на апартамента и за безопасността на самите собственици през нощта.

Как да изберете заключване? В този случай лостовият механизъм несъмнено ще помогне. Когато го купувате, не забравяйте да обърнете внимание на дължината на болтовете – тя трябва да бъде най-малко четири сантиметра. Само такъв болт може ефективно да устои на силната версия на хакване.

Не забравяйте, че всяко заключване със захранване задължително трябва да се дублира и с друг тип устройство, което заключва вратата. Първо, такъв замък може да се използва, ако напуснете къщата за няколко часа и през деня. Второ, тя ще се превърне в допълнителна пречка за нападателите, които се опитват да пробият в стаята. Ето защо, когато избирате допълнително заключване, човек трябва да вземе предвид нивото му на секретност и способността да издържа на интелигентните методи за хакване. Тези характеристики съответстват на ключалките на цилиндрите.

Какво са препоръките за интериорните врати?

За интериорни врати се препоръчва използването на врязани ключалки, тъй като те практически не се виждат на крилото на вратата, а това има положителен ефект върху естетиката и дизайна на цялата визия на стаята. Опитвайки се да разберете коя ключалка да изберете за интериорни врати, не забравяйте да вземете предвид ширината на крилото на вратата, тъй като някои модели заключващи устройства са достатъчно големи, за да се поберат в големи, тежки и мощни врати. Особено внимание трябва да се обърне не толкова на безопасността и надеждността на устройството, колкото на безшумната му работа. В действителност, в някои случаи в стаята е изключително важно да се поддържа тишина, като напускате стаята или просто затваряте вратата.

И най-важното – внимавайте да не оставяте ключовете от апартамента без надзор. В противен случай дори най-надеждните, модерни брави с високо ниво на секретност и способността да издържат на различни силови методи на влияние, няма да помогнат за предотвратяване на грабежа. Никога не можете да предвидите предварително кой може да е до тях. Дори в собствения си апартамент не съхранявайте ключове близо до входа. Дори преминаващ посетител – пощальон, куриер и т.н.