Автомобилните заключващи механизми представляват специален клас устройства, предназначени за заключване на врати и предотвратяване на незаконен достъп до вътрешността на автомобила. Съвременната ключалка за кола е важен функционален елемент за сигурност на автомобила.

Устройството и предназначението на заключващите системи за автомобили

Като допълнение към защитната функция на ключалките за автомобили е съобразено да осигуряват удобно отваряне на вратата.

Видът на ключалката за вратата на колата се състои от две части: електроника и механика. Механичната част отговаря за изпълнението на основните задачи: затваряне и отваряне на вратата и блокиране или отключване на ключалката. Електронните компоненти позволяват на собственика на автомобила да контролира механичната част с помощта на системи за дистанционно управление и интелигентен достъп.

Механичната част на автомобилните заключващи системи може да има различен дизайн в зависимост от производителя на превозното средство, серийните характеристики, вида на вратите и т.н. Но в същото време всяка брава има общи конструктивни елементи: заключване, лост и заключващи механизми.

Видове брави за автомобили

Само плоски ключове са подходящи за използване в ключалките за автомобили, цилиндричните ключалки с различни модификации се използват главно за монтаж на врати на превозни средства. Основните видове цилиндрични брави, монтирани в автомобил, са щифтови и рамкови механизми.

Конструкцията на щифтови механизми включва два вида заключващи елементи

– кодирани и заключващи.

Устройството на рамкови брави се състои от наличието на специални плочи, чието местоположение е комбинацията.

Уязвимост и подходяща грижа

Днес киберпрестъпниците знаят няколко десетки начина да разбият ключалките на автомобили. Те включват пробиване, четене на кода, разбиване, използване на самоделни инструменти и др.

Повечето от тези методи сериозно увреждат заключващия механизъм, което води до неговото блокиране. В случаите, когато се появят опити за взлом, собственикът на автомобила е длъжен спешно да прибегне до услугите по подмяна или аварийно отваряне на ключалките на автомобила. Също така, неправилната грижа на заключващата система може да бъде причина за неизправност на заключващия механизъм.

За да предотвратите счупване и да увеличите максимално живота на ключалката, трябва:

  • – Редовно смазвайте елементите на механизма, като първо премахвате замърсяванията и остатъците от стари материали;
  • – Предотвратете проникването на мръсотия и влага в ключалката на механизма;
  • – Незабавно отстранете следите от ръжда.

Редовното провеждане на тези мерки допринася за поддържането на изправното състояние на автомобилните брави за дълго време.