Кой не мечтае за супер-надеждни брави за защита на къща, гараж или друг имот? В момента науката и технологиите се развиват с бързи темпове, има огромно количество високотехнологични заключващи устройства с най-умните електронни тайни.

Кои са най-надеждните ключалки, нека разберем.

За типовете заключване и тяхната устойчивост

Ключалките на входната врата или гаражната врата могат да се различават един от друг по външен вид, форма, начин на монтаж и т.н. Въпреки това, експертите препоръчват избор на заключване, на първо място, да се обърне внимание на вида и характеристиките на неговата тайна, както и на класа на кражба с взлом, към която принадлежи това заключващо устройство. Разбира се, не може да се игнорира материалът, от който е направена вратата, в която трябва да бъде монтирана ключалката, профилът и т.н., но информацията за типа и класа на ключалката е от основно значение.

На опаковката на заключващото устройство ще намерите символа, който определя надеждността на ключалката в съответствие с класа на съпротивлението на взлом. Производителите на брави определят класовете за взлом на своите продукти в числа от 1 до 4, колкото по-голям е броят, толкова по-надеждно е заключващото устройство. Европейските производители на надеждността на техните ключалки обозначават буквите A, B, C, D.

Ключалки клас 1 или клас „А“ съгласно европейския стандарт. Най-малко надеждни от съществуващите брави. Те на практика не предпазват вратите от кражба с взлом, тъй като дори неподготвените крадци могат да се справят с такива брави за по-малко от 2 минути.

Ключалки 2 клас или клас „B“ съгласно стандарта на ЕС. Заключващи устройства, подходящи за монтаж в дървени, пластмасови и стъклени врати. Те могат да забавят хакера за много кратко време (поне 5 минути). Такива брави не се препоръчват да се използват като основни средства за защита на врати и порти на гаражни кутии.

Заключете клас 3 или клас „С“ съгласно стандарта на ЕС. Достатъчно силно заключващо устройство обаче не може да се класира за награда в номинацията „най-надеждната брава“. Въпреки това, като допълнителна защита на крилото на вратата, не само е възможно да се използва, но и е необходимо, защото може да забави крадеца в продължение на най-малко 15 минути.

Заключете 4 клас или клас „D“ съгласно стандарта на ЕС. Най-надеждните брави за метални врати, както и дървени, пластмасови и други панели на вратите. Такава ключалка е най-силна, тя е в състояние да издържи на груб и интелигентен хакер за половин час или повече. Такова заключващо устройство може да бъде поверено за защита на важни ценности и помещения, до които достъпът е ограничен.

Бравата е най-важният защитник на имота ви. Осигуряването на най-висока степен на кражба с взлом се основава предимно на тайната в бравата.

Запомнянето на всички съществуващи видове заключващи устройства няма смисъл, тъй като 99% от съвременните брави имат или лост или цилиндър, или електромеханични, или електромагнитни тайни. На първо място, трябва да проучите особеностите на тези тайни и едва тогава да решите дали имате нужда от информация за остарели тайни механизми.

Трябва ли да разчитам на надеждна ключалка?

Ако сте успели да намерите ключалка на входната врата, която се счита за една от най-надеждните, не трябва да разчитате само на нея. Само системите за безопасност имат реална надеждност, а не отделните й елементи. Дори ако ключалката е най-надеждна, сама тя няма да може да издържи на крадците, но в комбинация с още две ключалки и силно крило на вратата – съвсем.

Съвременните технологии, използвани при създаването на съвременни заключващи устройства, намекват за несъвършенството на механичните тайни, тъй като случаите на нови брави съчетават две тайни, взаимно защитаващи се. Такива брави са известни като брави с две системи.

Заключването на две системи се състои от две заключващи устройства, разположени в един корпус. Това е опит на производителите да изравнят недостатъците на ключалките на лоста и цилиндрите, но този опит не може да се нарече успешен.

Освен двете системи има и електромеханични и електромагнитни ключалки. В този случай електрически управляваните заключващи устройства, монтирани на входния метал или дървената врата, са директно свързани с управляващия блок. Такава единица сериозно разширява възможностите на ключалката, но не може да й даде допълнителна сила.

Заключението на експертите е, че дори и да сте сигурни, че ключалката, която сте придобили, е най-надеждна, инсталирайте допълнителни ключалки в крилото на вратата – това определено не боли.