Въпреки че има безброй стилове и модели на брави за врати, всички са базирани на относително проста технология. Заключването на вратата е изобретено преди повече от 6000 години в древен Египет и макар че бравите са се развивали оттогава, основната физика остава същата.

Ключалки и щифтове

Ключалките с щифтове и барабани са изключително разпространени. Механизмът съдържа набор от пружинни щифтове вътре в малки цилиндри. Когато ключът е поставен, той компресира пружините, подравнявайки пространството между долния и горния щифт около писта, известна като срязваща линия. Когато линията на срязване е ясна, ключът ще се завърти. Компресирането на неправилен ключ ще направи неправилно подравняване на поне един щифт, блокирайки срязващата линия и предотвратявайки завъртането на ключа.

 

Тръбни брави

Тръбната ключалка е специфичен тип ключалка и щифт, наречена заради уникалния си кръгъл ключ. Правоъгълният изрез на ключа съответства на подобен отвор на ключалката за правилно вмъкване. Тръбните брави най-често се намират на предмети, които се оставят без надзор за дълги периоди, като банкомати, автомати и стъклени витрини в магазините.

 

Брави за джанти

Бравите са често срещани в по-старите домове, но днес не се използват често. Те са сред най-старите видове брави и са монтирани повърхностно към вратата. Заключването на джантата обикновено използва прост механизъм на резето, с препятствия, известни като отделения във вътрешността на ключалката, за да се предотврати използването на грешен ключ.

 

Вградени брави

В джоба, известен като вграден, се монтира вградена ключалка, която се врязва във вратата. Вградените брави могат да използват обикновени ключалки или ригели с висока степен на сигурност. Те са здрави, издръжливи и в зависимост от характеристиките могат да бъдат изключително сигурни.

 

Електронни брави

Електронните брави на вратите са може би най-голямата еволюция в историята на бравите. Електронната брава използва задвижващ механизъм, за да свърже частите на механичната брава към малък мотор, заровен във вратата или рамката. Двигателят се активира от електрически импулс, който може да бъде доставен от клавиатура, електронен четец на карти или дори безжичен сензор за дистанционно управление. Бравата няма да се отвори, докато не получи правилния електрически сигнал. Въпреки това обикновено се предлагат ръчни байпаси за предпазване от електрически повреди.