Когато монтираме катинар на гаражна врата, входна врата или друга врата, трябва да разберете, че надеждността и степента на стабилност преди взлом ще зависят не само от надеждността на самата брава, нейните съставни части (тяло и лък), но и от това колко добре са монтирани пантите.

Пантите могат да бъдат включени в комплекта към катинара или да се продават отделно. Някои майстори правят свои собствени. За правилното монтиране на такива продукти на вратите, трябва да ги изберете правилно до заключващото устройство, което ще се монтира на тях.

Видове панти

Панти – се наричат отвори за ключалката – това е частта на заключващото устройство, която е прикрепена към вратата. И през дупките в тях се предава дръжката. В резултат вратата се затваря. Това означава, че основната функция е да закачи ключалката и да затвори вратата. Затова те са изработени от висококачествена и здрава стомана. Освен това, дебелината на стоманата трябва да бъде повече от 3 мм.

Ушите за катинари могат да бъдат прави, под ъгъл и под формата на ламели (обикновено се използват за гаражни ключалки). Тъй като те са монтирани на видно място на вратата, те могат да имат различна форма:

  • Правоъгълна;
  • Овална;
  • Или някаква декоративна.

В допълнение, те са боядисани в различни цветове, което дава възможност да се съчетаят с цвета на вратата.

Ако нямате възможност сами да направите капси за ключалката, ще трябва да закупите фабрични модели. Въпреки че не винаги е най-добрият вариант. Факт е, че самонасочващите се панти се регулират до размера на конкретната брава, така че заключващото устройство да не виси. И се вписва плътно, без луфт. Освен това, за контурите се избира най-добрия метал, който се намира, в магазина с подходящ размер и високо качество. И така, какво трябва да се вземе предвид при закупуването.

Първото нещо, което трябва забележите, е качеството на стоманата. Ако използвате с ръцете си, за да огънете малък контур, тогава заключението е просто –  няма да осигурят надеждност. Продуктът трябва да бъде изработен от закалена стомана.

Най-добрият вариант ще бъдат ушите да са с дебелина 4-5 мм. И ако прикачите две уши заедно, то ще бъде от 8-10 мм.

Следващият критерий за избор е размерът на отворите за дръжката на ключалката. Трябва да се спазва стриктно диаметъра на носа. Бравата трябва лесно да се окачи.

Важна е частта, която ще бъде завинтена или заварена към вратата. Оптималната площ на частта, която трябва да се свърже, трябва да бъде такава, че да могат да се отвият 3-4 болта, за да е здрава.
И още нещо, което трябва да се обмисли, е покриването. Никел и поцинковани скоби не подлежат на ръжда. Така че, те ще продължат по-дълго.

За надеждност от хакерство, катинарите често са скрити под заварена метална кутия. Той перфектно затваря достъпа както до дръжката на замъка, така и до пантите.

По този начин пантите за катинар могат да се нарекат основата на цялото заключващо устройство, без правилното монтиране, не може да се осигури подходяща защита. От това колко сериозно се подхожда към избора на панти и техния монтаж ще зависи крайния резултат.