Електронното заключване е общоприетото наименование за различни заключващи устройства с електронни управляващи устройства. Електронният блок е специално проектиран за интелигентно управление на електрически вериги, които съответно отварят и затварят портата. Самата ключалка на вратата с блока за управление може да бъде както електромеханична, така и електромагнитна, като разликата между тях е доста значителна.

Електромеханичната брава има пълнеж подобен на механичната ключалка. Но за разлика от механичното заключващо устройство, тя има електрически задвижвания, свързани с греди, и електронен блок за управление управлява тези електрически задвижвания съответно. Електромагнитните ключалки също се свързват с електронни блокове. Подобна брава е представена от електромагнит и метална плоча, която служи като аналог и затваряне на вратата.

Електромагнитът е монтиран на рамката на вратата, а противоположната част на вратата. Колкото по-тясно привлича крилото към вратата на вратата. Но вратата ще се затвори плътно само ако програмираният блок за управление дава команда за активиране на електромагнита, който ще привлече плочата заедно с вратата. Възможно е дори да се поставят такива брави на портата, и те ще работят също толкова добре.

Основните предимства на електронните брави

Електронните брави имат голям брой предимства в сравнение с механичните заключващи устройства от всякакъв тип. Може би затова те са толкова популярни днес, въпреки значителните си разходи. Така че, предимствата на електронните заключващи устройства.

Възможност за дистанционно отваряне и затваряне. Ключалките с електронен контролен блок могат да се отварят, без да се ставате от дивана, без да се излиза на студ и да не се стига до портата, а това е всичко.

Значителна износоустойчивост. Ако говорим за електромеханични ключалки, тогава тяхната износоустойчивост е значително по-висока от тази на всяко механично заключващо устройство. И ако вземем за пример електромагнитна брава, тогава неговата износоустойчивост може да се нарече абсолютна, дори при условие на голямо оперативно натоварване.

Способност за комуникация с различни външни системи за сигурност. Модерните управляващи устройства с електромеханични и електронни ключалки могат да ги свързват с външни устройства, като видеодомофон или аларми за сигурност. Това значително повишава общото ниво на сигурност.

Електромеханични ключалки с електронно управление

Изборът на подходяща, надеждна ключалка с електронен блок за управление на вратата не е лесен. Той не само трябва да отговаря на всички ваши оперативни изисквания, но и да бъде ергономичен и евтин. Такива брави в момента са на пазара и започваме с пример за прилично електромеханично заключващо устройство.

Електромеханичната брава Samsung HS-2320 – интелигентна врата с повишена безопасност на дома с подобрено заключващо устройство. Управлението е представено от малък панел със сензорен дисплей, в който са вградени високоговорителите и четеца на електронните ключове. Можете да отворите ключа чрез въвеждане на парола или малка карта.

Можете да свържете източници на захранване, видеодомофон, аларма за сигурност и други устройства към ключалката. Въпреки това, вече е вградена звукова аларма в ключалката, която незабавно ще уведоми целия квартал за опита да го отвори.