Можете ли да дефинирате думата ключар?

iLock.bg дефинира думата ключар като един професионален ключар, който е специализиран във входни системи, като ключалки, копчета за врати и други защитни елементи. Докато ключарите преди са се занимавали почти изцяло с брави, ключове и сейфове, иновациите в областта на сигурността и технологичния напредък разширяват обхвата на професията , като тя  веч включва много повече, отколкото повечето хора осъзнават. Ключарите трябва да са запознати със сигурността, от традиционните закопчалки и дръжките до високотехнологичните аларми срещу кражби и системите за цифров достъп.

Хората рядко осъзнават колко неотделима е работата на ключарите в ежедневието им, като приемат за даденост безбройните врати, през които преминават всеки ден, и всички различни ключалки и ключове, които защитават домовете, колите и имуществото им. Без ключарите нямаше да имаме основната сигурност, която всички сме толкова свикнали да имаме. Но преди да се гмурнем във всичко, което извършват тези ключари, нека да разгледаме тяхната роля през цялата история.

4000 години история: Ключарите през вековете

Ключарството е смятано за една от най-старите професии в света, датираща от близо 4000 години в Древен Египет и Вавилон. Макар че ключалките първоначално са били много по-големи и направени от дърво, те са работили по същия начин, както днес. Те са съдържали поредица от щифтове и са изисквали ключ, за да бъдат отключени (макар че тези ключове са приличали на извънгабаритни дървени четки за зъби). Създателите на тази новаторска технология не знаят, че хората все още използват и адаптират изобретението им хиляди години по-късно.

Технологията на ключалката се разпространява без да се виждат сериозни нововъведения в продължение на много векове, докато увеличеното използване на метал през 9-и и 10-и век довежда до значителен напредък в сигурността и ефективността. Тъй като биват изобретени нови брави и търсенето им се е увеличило, търговията с ключалки наистина започва да се проявява във вида , който е сега. Традиционно ключарите са занаятчии, които всъщност са направили ключалките за общността. Повечето са започнали като ковачи или метални работници и от там се специализират в производството на ключалки. Увеличаването на употребата на брави изисква повече ковачи да се съсредоточат върху създаването на брави, което води до появата на името ключар, с което те все още се наричат ​​днес.

Индустриализацията доведе до следващата голяма промяна в производството на ключалки, тъй като масовото производство намали нуждата от ръчно изработени ключалки. Ключарите биват принудени да изместят професията си от направа на ключалки към ремонт на ключалки и експертиза. Някои ключари започват да работят за индустриалните фирми за ключарство, а други в областа на сигурността, правейки всичко, като ремонти и изработка на ключове, за да проектират и изградят потребителски сейфове и други устройства за сигурност.

Днес повечето ключари работят извън какъвто и да е  вид работилница или мобилен ключарски ван. Те могат да се специализират в специфичен вид ключарство, като жилищни или търговски, или да предлагат по-общи услуги и се намират във всеки град в страната, както и в общности по целия свят.

4 Известни исторически фигури, които никога не сте знаели,че са били ключари

Ако сте попитан дали знаете пет известни ключаря, шансовете са, че повечето хора дори не знаяъ един. Търговската дейност с ключалки е скромна професия, въпреки че тяхната работа е необходима, за да се гарантира сигурността на света, в който живеем.

Ето защо не трябва да Ви изненадва, че известни исторически личности са се интересували от търговията през вековете. Ето няколко имена, които вероятно ще разпознаете, които разбират важността на ключарството.

Фараон Хафре (2550 г. пр. Хр.)

Повечето хора познават фараона Хафре като иконичното лице, обезсмъртяло като Великия сфинкс, което той е построил заедно с втората по големина пирамида в Гиза преди повече от 4000 години. Макар че няма начин да се разбере дали той учи сам себе си, той е движещата сила зад създаването на някои от първите заключващи механизми в света, благодарение на египетската решимост да осигури притежания както в този живот, така и в следващия.

Крал Луи XVI (1754-1793)

е добре известен с това, че е съпруг на скандалната Мария Антоанета, последния крал на Франция, и единственият френски крал, който някога е успял да срещне края си в гилотина, но малцина знаят, че и той е бил отличен ключар. Съобщено е, че той обичал всичко механично и практикувал като аматьорски ключар.

За съжаление, един ключар също играе ключова роля в смъртта си. Луи бива предаден от приятеля си Франсоа Гамайн, който е служил като кралски ключар и преподавал на краля голяма част от това, което знаел за търговията. Луи го помолил да изгради сигурен кош за важни документи, като в крайна сметка Гамайн се обърна към революционерите и това довело до скандалното обезглавяване на царя.

Хари Худини (1874-1926)

Не бива да се изненадвате, че известният магьосник и избягал художник Хари Худини, е бил обучен ключар в началото на живота си. След като се премества в Америка от Унгария със семейството си, 11-годишният Худини започна да работи за местния ключар и бързо вдига търговията.

Въпреки че не се придържал към професията, знанията му за ключалките и начина, по който те функционирали, влияели върху успеха му като магьосник и артист на бягство. Той събира ключалки през целия си живот и изучава всяка една от тях с голямо внимание, за да запомни начина, по който работи и как може да се отвори.

Худини може и да не е управлявал държава или да е направил научно откритие, но е направил революция в магическата индустрия и все още се смята за един от най-големите художници и магьосници в света.

Алберт Айнщайн (1879-1955)

Всеки е чувал за Алберт Айнщайн, чието име сигурно носи на ум математическите уравнения или образа на възрастен човек с непочтена бяла коса, който залепва езика си в камерата.

Въпреки че Айнщайн никога не е бил истински ключар, този носител на Нобелова награда и световноизвестен физик все още обръща внимание на професията с неговия скандален цитат: „Ако знаех само, щях да бъда ключар“. Той е уважавал скромната търговия и, в светлината на използването на атомната бомба през Втората световна война, усеща, че може би неговите постижения не са били толкова уважавани.

Въпреки, как той е виждал самият себе си ,Айнщайн е смятан за един от най-великите умове на всички времена. Списание „ТАЙМ“ дори го нарича Личност на (20-ти век) за оформяне на историята, наричайки го „ключарят на мистериите на атома и Вселената“.

Всички забележителни неща, които един ключар може да направи

Има само няколко обстоятелства, при които обикновеният човек мисли да се обади на ключар. Обикновено най-често срещаните ситуации са когато сте заключени от колата или къщата си и когато трябва да смените ключалките в дома си след преместване или поради загубен или откраднат ключ. Повечето хора не са информирани, когато става дума за широк спектър от услуги, които един ключар може да предложи и нямат представа, че съвременните ключари са обучени да бъдат и експерти по сигурността.