За да отворите вратата, трябва да жертвате, в най-добрия случай – патрона, в най-лошия – самата ключалка.

За да отворите ключалката, можете да продължите по следния начин:

Ако ключалката не е поставена правилно, цилиндровият механизъм може да излиза над подложката. В този случай, челната повърхност на цилиндъра може да се захване с газов ключ и да се навие. Остава да изчистите дупката от отломките и да отворите вратата с плоска отвертка.

Ако цилиндърът не се издава, тогава можете да дарите допълнителна каишка, като я разкъсвате с пиличка за нокти или длето, след което можете да използвате газов ключ. При липса на газов ключ, можете да избиете цилиндъра с чук, но е желателно да направите това, след като вътрешното бронирано покритие е било отстранено, което не винаги е възможно. Трябва да се има предвид, че след такова отваряне ключалката най-вероятно ще трябва да бъде заменена.

С помощта на бормашина можете да пробиете цилиндрична вложка точно под отвора на ключа. Това ще унищожи механизма на кода. След това, издърпвайки свредлото, внимателно почукайте на края на цилиндъра, така че фрагментите да паднат и да не заседнат ключалката. Остава да поставите плоска отвертка вместо ключ и да отворите ключалката.

Ако ключът е двустранен (има фигурални разфасовки от двете страни), тогава е необходимо да се пробият от двете страни. Можете напълно да извадите цилиндровия механизъм. За тази цел се използва бормашина с диаметър 6-10 мм. Обикновено поврежда гърбицата. За да отключите ключалката, огънете края на отвертката или плътния проводник с около 1 см (трябва да достигне заключващия механизъм), поставете го в отвора и преместете болта.

Ако сами не се справите с проблема, все още не си струва да счупите или да режете вратата. По-добре е да се свържете с ключарите от сервизен отдел, които знаят какво да правят в дадена ситуация. Причината за счупването на ключа често е замърсяването или износването на ключалката. Възможно е да се удължи неговата работоспособност, като периодично се смазва механизма с масло или редуктор. Ако ключалката започва да  заклинва периодично, по-добре е да я поправите или подмените.

Във всеки един офис за ключарски услуги има дежурен ключар, който ще приеме обаждането ви. Не само ще извади ключа, но и ще смени бравата, ще ви даде дубликати ключове и ще ви каже какво не трябва да правите и как да забележите признаците на този проблем, така че да избегнете счупването на ключа.