Повечето хора вярват, че професионалният живот на ключар е толкова прост, колкото инсталирането и деинсталирането на брави. Макар че е вярно, че по-голямата част от нашата работа увеличава или заобикаля сигурността в полза на собственика на автомобил или дом, има и много интересни и неочаквани аспекти на ключарската професия, както и нейната история, за които потребителите не знаят . По-долу има пет факти за ключарите и ключарството, които се обзалагаме, че не сте знаели!

КЛЮЧАРИТЕ ЗАЩИТАВАТ И ПОМАГАТ НА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА РЕДА

Основната работа на ключарят е да помага да се пазят домовете на клиентите им в безопасност. Случаите, при които се изискват ключарска услуга, варират от подмяна на ключалките на нов дом до актуализиране на системите за сигурност след взлом. Известно е също, че ключарите помагат на органите на реда по време на открити разследвания, като предоставят копия на ключове за зони, достъпни със заповед.

ПОЛКОВНИК МЪСТАРД, В ПРОУЧВАНЕТО

Предоставянето на копия на ключове не е единственият начин, който ключарите помагат в полицейските разследвания. Понякога нашите услуги ни свидетелстват за престъпление или трагедия. Когато стопанинът на сграда извика ключар, за да отвори апартамента на наемател, който привидно е пропуснал събранието, това може да доведе до множество ужасяващи открития, които изискват участие на полицията.

keys

НАЙ-СТАРАТА КЛЮЧАЛКА В СВЕТА Е СЪЗДАДЕНА ПРЕДИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ

Бравите всъщност са изобретение, датиращо още от египтяните. Всъщност най-старата ключалка, открита от археолозите, е намерена в руините на двореца Хорсабад и се предполага, че е на повече от 4000 години. Голямата дървена брава изглежда като прототип на съвременната ключалка с щифт, състояща се от дървен болт с процеп, съдържащ няколко отвора в горната си повърхност, които закрепват вратата, и дървени колчета, които запълват тези дупки, за да пазят болта от отваряне. Първите метални брави са създадени много по-късно, от римляните.

ХАРИ ХОУДИНИ Е БИЛ КЛЮЧАР

Хари Худини, може би най-известният илюзионист и художник за бягство в американската история, всъщност е бил ключар, преди да стане илюзионист. Роден на Ehrich Weiss на 6 април 1874 г. в Будапеща, той и семейството му се преместват в Америка, където той започва да работи от ранна възраст. След като заема странни работни места като чистач на обувки и продавач на вестници, той започва да работи като чирак на ключар на 11-годишна възраст и в крайна сметка се научава как да отвори практически всяка ключалка. През този живот той изучава работата на известния френски магьосник на име Худин, който вдъхновява както евентуалния му кариерен път, така и името Худини.

КРАЛ ЛУИ XVI ОСЪДЕН ОТ КЛЮЧАР

Франсоа Гамейн, ключар от Версай и добър приятел на крал Луи XVI, е бил кралският ключар, отговорен за изграждането и монтажа на armoire de fer. Известен още като „железния сандък“, armoire de fer е бил железен сейф в спалнята на царя, който съдържал най-тайните му и компрометиращи документи, включително предателската кореспонденция, за която по-късно бил екзекутиран. Тъй като Френската революция набира скорост, Гамейн се обръща към властите с доказателства за конспирациите на Луи XVI, съхранявани в самия сейф . Впоследствие Луи XVI е признат за виновен за държавна измяна от Националното събрание и осъден на смърт с гилотина.

Това са само няколко от много интересни факти за ключарите и историята на ключарството, които повечето хора не знаят. Ако вие или някой, когото познавате, се нуждае от ключар, ключарите на Sofiakey са тук, за да ви помогнат! Ако имате въпроси или се нуждаете от оферта, обадете ни се още днес.