Изкуството на ключаря не е ново. Това е доста стара професия, която само еволюира и се превръща в по-сложна. Който и да я практикува, трябва да бъде квалифициран и надежден.

Някои забавни факти за тези професионалисти:

1. Първият сериозен опит в професията започва едва през 1778 г.

Най-старата дата за ключарството е открита в древния град Ниневех сред руините на двореца Хорсабад. Смята се, че е почти на 4000 години. Първото сериозно начинание обаче се забелязва едва през 1799 година, когато Робърт Барън от Англия патентова патентованата двойнодействаща брава за засилване на сигурността.

Впоследствие имаше известен брой патенти, включително „непривидната“ предпазна ключалка на Джоузеф Брама през 1784 г. и първата ключалка с възможност за смяна на клавиатурата в света от Джеймс Сарджънт през 1857 г. През 1873 г. механизмът за заключване на времето е патентован от Сарджънт да се използва заключваща система в банкови трезори.

2. Ежегодно се провежда събитие, наречено „Шампионат за отремонтиране на брави“.
Организирано от Отворената организация на Lockpickers (TOOOL), този шампионат е известен като холандското отваряне. Стартирала е през 2008 г. и получава участници от цял ​​свят.
Всяка година по време на конференцията LockCon, този шампионат се провежда с много прецизност и показване. Участниците трябва да отворят ключалки, без да ги счупят или да използват клавишите. Те могат да използват различни инструменти за задачата. Интересно, нали?

3. Магьосникът Хари Худини бил някога ключар.
Популярно от този етап е „Хари Handcuff Houdini,“ този магьосник не търси слава за една нощ.
През 1904 г. Худини е бил оспорван от лондонското Daily Mirror да се отвори с чифт белезници, специално направени от ключарите Натаниел Харт от Бирмингам. Оказва се, че Харт му е било нужно десет години практика, за да отвори белезниците. Въпреки това Худини успя, въпреки всичко.

4. Друга страница от историята: Франсоа Гамайн, ключар, предаде Луи XVI.

Ако сте чували за скандалната Мария Антоанета, нейния съпруг крал Луи XVI на Франция и Френската революция, вероятно сте чували и за техните деца, които са станали жертва на острието на гилотината. Е, зад предателството беше Франсоа Гамайн. Но това е история.

5. Ключарят в Орингтън, който е бил дърводелец, експерт по сигурността, механик и инженер, всички по едно и също време.

Да, този професионалист трябва да има комбинирано познание за всичките четири споменати умения. Ключарят в Орпингтън трябва да може да ремонтира различни ключалки и техния механизъм на действие. Той трябва да бъде майсторска ръка при оценката на сигурността на ключалките и да може да ги поправи и да ги повтори, когато е необходимо. Той трябва да може да дублира всеки ключ и да има опит в това особено. Заключването на инсталацията е другата задача, която трябва да направи с високо съвършенство.

Като цяло може да се наложи да имате ключалки във всеки един момент. Спешните случаи могат да се появят по всяко време. Така че, по-добре подгответе списък на най-достоверните и го пазете, за да не се появи ситуация. Виждате ли, ключарите са добри; трябва да ги обичате за това, което правят.