Подмяната на неуспешна ключалка в метална врата винаги е проблем, който трябва да бъде решен спешно, защото от това зависи сигурността и целостта на дома ни. Не е трудно да закупите ново заключващо устройство, има много оферти, по-трудно е да изберете правилното. Ако можете сами да поставите ключалката във вратата и не се нуждаете от услугите на майстор, тогава тази статия е за Вас.

Кога да сменим заключващото устройство

Бравите са устройства, които се използват постоянно, тъй като с времето, дори най-висококачественият и скъп механизъм се проваля. Има и други случаи, когато се изисква незабавна смяна на ключалката:

  • Закупената нова врата с вградена брава – трябва да бъде сменена с по-надеждна;
  • Монтаж на метална врата, на която няма заключване;
  • Загубени ключове и поради съображения за сигурност е необходимо да се постави нов механизъм;
  • Патронът става неизползваем, по-нататъшното му функциониране вече не е възможно;
  • Купили сте или ще наемете къща и искате да смените ключалките.

Подмяна на ключалка с подобна

Стоманените врати, като правило, вече се продават с монтирани заключващи механизми, ако ключалката е счупена или искате да я замените по някаква друга причина, трябва да изберете устройство, подобно по параметри. Какво означава това?

Необходимо е да се определи вида на ключалката. По правило лостови или цилиндрични устройства, нарязани на стоманени врати, рядко се използва друг тип заключващи механизми (диск, багажник, кръстообразна форма). Малко вероятно е да можете да вземете ключалка просто по параметри, но друг производител. Бравите са конструирани според определени размери и като правило тези параметри се различават от един производител до друг. Най-добрият изход е да премахнете устройството и да отидете да си купите ново заключване с него. Продавачите могат веднага да ви кажат дали имат подобен механизъм. Опитен специалист може веднага да ви каже типа заключване според типа клавиши.

Ако вратата няма брава, но има дупки за крепежни елементи

За да намалят цената на стоките, производителите могат да продават врати без заключващи механизми, докато в платното има фиксиращи дупки. Преди да закупите брава, е необходимо да свалите всички размери на отворите на платното (отвор за винтове, дръжки, клапани на портата и други елементи) и ударната плоча с милиметрова точност. Ако дупките са кръгли, измерванията се правят от центъра.

Ако няма подходящо заключване, какво да правя?

Възможно е да възникне следната ситуация: не е възможно да вземете ключалката, която е необходима по размер. Това се обяснява с факта, че устройства с този стандартен размер вече не произвеждат или е инсталирана по-ранна брава, която е направена според някои индивидуални параметри. В този случай ще трябва да се свържете с ключар, за да монтира заключващите устройства, който ще избере необходимия механизъм.

Премахването на старото устройство и монтирането на ново изисква определени професионални умения, ключарят ще се справи по-добре.