Най-ранното известно устройство за заключване и ключ са открити в руините на Ниневия, столицата на древна Асирия. Ниневия е един от най-древните градове на земята, който процъфтява през VIII-VII век пр. н. е. Руините й се намират в Ирак (град Мосул), на левия бряг на река Тигър на хълмовете Куюнджик.

Заключвания като това, по-късно се развиват в египетската дървена щифтова ключалка. Първата египетска брава включва дървен болт, който закрепва вратата, като в горната й повърхност има няколко дупки. Устройство, прикрепено към вратата, съдържащо дървени щифтове, които паднат в дупките и заключват болта (вратата). Ключът, също е дървен и представлява пръчка с формата на четка, чиито „четини“, съвпадат с дупките и щифтовете в ключалката. За да се отвори вратата, ключът трябва да се вкара в ключалката, разположена под щифтовете, да се вдигне, повдигайки щифтовете и да позволи на болта да се изплъзне.

Брави и ключове са споменати в Стария Завет и са били използвани от древните гърци, макар и в различна и по-малко сигурна форма от египетските им колеги. Римляните разработили идеята на египетската ключалка, заменяйки с желязо с дървената брава и често бронза за ключа. Ключовете стават по малки и по удобни. Римските ключалки са подобрение на египетския модел. Разработени са „отделения“ – проекции вътре в ключалката. Само ключът с правилните слотове за прокарването на проекциите ще може да завърти и да хвърли болта. Заможните римляни често са държали своите ценности в сигурни заключени кутии в своите домакинства и носели ключовете като пръстени на пръстите си. Това е имало две предимства: носенето на  ключовете е удобно  и са постоянно със собствениците си, като същевременно това е сигнал, че носителят на пръстените е богат и достатъчно важен, за да има пари и бижута, които си заслужава да се пазят.

Да не забравяме, че с появата на първите ключалки се появяват и първите ключари, съответно и първите ключарски услуги. Днешно време ключалките са на много високо ниво и при загубване на ключ са необходими услугите на професионален ключар.