Преди да разгледаме конкретните съвети за изваждане на ключовите парчета от патрона на заключването, нека да решим защо се разваля такъв ключ. Всъщност има доста причини за това.

Лошо качество на материала, от който е направен ключа. Евтините механизми за заключване от Китай могат да бъдат намерени на пазара през последните 15 години и повечето от тях не издържат на никакви натоварвания и дълголетие. Клавишите им, изработени от метал с неразбираем състав, се огъват с леко докосване на палеца. И не е изненадващо, че един фрагмент от такъв ключ рано или късно ще се заклещи в ключалката, създавайки трудност.

Износен механизъм за заключване и ключ. Най-честата причина за ключова повреда е постепенното отпадане на секретната част на заключващото устройство. Оказва се, че „вътрешностите“ на патрона постепенно се износват, навлиза в тях прах и мръсотия. И ако не почистите механизма, тогава в един „прекрасен” момент въртенето на ключа със сила ще доведе до неговото счупване.

Човешкият фактор. Вероятно не си струва да се разказва подробно какви глупости човек е способен да направи, но това все пак се случва – опити да се отвори ключалката с поставен на половината ключ, или се опитва да завърти ключа в ключалката с клещи или чук.

Каквато и да е причината за повредата на ключа – фактът е там, че е счупен и трябва да направите нещо по въпроса. Има много начини да се излезе от тази ситуация. Специалистите ключари по отваряне на брави любезно споделят някои тайни за това как да се извади повредената част от ключалката с най-малък риск от повреда на ключалката.

Но какво, ако бравата не се отвори? Всъщност няма нищо трудно в отварянето на такава ключалка. Необходимо е да натиснете болта с помощта на плоска отвертка и вратата ще се отвори. Ако разликата между крилото на вратата е твърде тясна, тогава за да премахнете болта, можете да използвате стоманена плоча с подходяща дебелина.

При някои видове ключалки болтът не може да бъде отстранен, така че ако на вратата има такова заключващо устройство, не бързайте да разваляте вратата, свържете се със специалистите.

В заключение,  ако вратата не се отваря поради счупване на заключващото устройство, най-добре е да се свържете със специалистите, които бързо ще отстранят повредата. Ако прибягването до професионалисти е невъзможно по една или друга причина, важно е да се определи правилно причината за повредата, а след това да се предприемат правилните стъпки за отварянето. Всъщност в този случай най-важното е да не се влоши проблемът.