Типични причини за ключови неизправности

Ако ключът не се завърти в ключалката на лоста и цилиндъра, тогава може да има причини за това.

Ключова неизправност

Доста често „клатещите се“ клавиши на ключалките на цилиндъра се чупят, ако се използват за други цели: Отваряне на бутилки с тях, използват ги като инструмент или причиняват повреда случайно. Ключ, чийто връх се е счупил или зъб е отскочил, не се препоръчва да се пъхне в патрона.

Попадане в тайния механизъм на отломки и мръсотия.

Цилиндровата ключалка е чувствителна към замърсяване, тъй като механизмът й е миниатюрен. Песъчинки, попадащи между щифтовете, ги заключват и не им позволяват да работят. Влиза кал в замъка по различни начини, може да бъде натъпкана от нападател, може да проникне със замърсен ключ или може да се натрупа под формата на сгъстени прахови бучки с течение на времето.

Опит за пробив в патрона.

В случай на неуспешен опит да се счупи ключалката на цилиндъра, механизмът може да „откаже да приеме ключа“. В този случай можете свободно да го пъхнете в патрона, но може да не работи, за да го завъртите или издърпате обратно.

Фабричен дефект или неправилен монтаж.

Ако току-що сте започнали да работите с ключалката, невъзможността да завъртите ключа в нея може да се дължи на наличието на брак, който е бил причинен от засядане на механизма. Или заключващото устройство не е монтирано правилно.

Износване. Не е изненадващо, че един много износен заключващ механизъм в един не много добър момент ще се повреди. Но обикновено такъв отказ се предхожда от множество случаи на хакване на ключа. В този случай неизправността е изцяло на съвестта на собственика, защото именно той е направил износването и не е предприел никакви мерки.

Ако сте имали нещастието да вкарате дефектен ключ в ключалката на цилиндъра, тогава бъдете готови за това, той не само, че няма да се завърти, но и ще се забие здраво в ключалката.

Първото нещо, което трябва да направите в тази ситуация, е да не се паникьосвате и да не се опитвате да полагате големи усилия, опитвайки се да завъртите ключа в отвора на патрона. Слаб ключ може да се счупи наполовина, което ще утежни проблема.

Ако ключът в ключалката не се върти поради замърсяване, тогава цилиндърът, подобно на нивото на ключалката, първо трябва да бъде смазан с течност WD-40. Плюс това, преди да се опитате да го отворите отново, трябва да опитате да натиснете или стиснете крилото на вратата, за да улесните напречната греда.

Важно! След като ключалката се отвори, ще трябва да отворите кутията й и да почистите правилно механизма от замърсявания, чужди предмети и сгъстена мазнина.

Ако сте се опитали да отворите заключването си с ключ и сте повредили механизма, тогава ще бъде невъзможно да го отворите.

Груб отвор ще помогне при всяка повреда на механизма за заключване, когато вече е невъзможно да се отвори с всякакви методи за манипулация.

Изправени пред проблема с невъзможността да отворите ключалката с ключ, не изпадайте в паника. Не забравяйте, че няма безнадеждни ситуации. В крайни случаи винаги можете да се обадите на специалист – ключар от фирма SOFIA KEY за да отварите всякакви врати.