Самата брава е монтирана вътре в платното и това е нейната положителна и в същото време отрицателна черта. Вътрешното оформление не разваля вратата, най-естетичната, но в същото време за средния човек е трудно да инсталира такава ключалка. Заключващите брави имат най-широко приложение поради тяхната надеждност. Но, както всички ключалки, те не са перфектни и могат да бъдат напукани. В зависимост от силата на ключалките, те са разделени на класове, където:

  • Първа класа – имате нужда от по-малко от пет минути, за да я отворите.
  • Втори клас – от пет до петнадесет минути.
  • Третият клас е между 15 и 30 минути.
  • Четвърти клас – повече от тридесет минути.

Наистина не разбираме как точно са заключени тези брави и кой е готов с монтажни и главни ключове за установяване на класа на проверяваната ключалка, но това са правилата на стандартите.

В допълнение към надеждността на крадците, тези ключалки се проверяват за други индикатори, преди да му зададат крайния клас за сигурност. Заедно с ключалките е важно да се погрижим за надеждността на стоманената врата и коректността на нейната инсталация.

Заключващи механизми

В допълнение към класификацията по вид на инсталацията, която описахме по-горе, има разлика в ключалките по вид заключващ механизъм. Има много видове заключващи устройства. Помислете за основните. Това е:

  • Цилиндрична (разделена на диск, щифт и рамка).
  • Напречната греда.
  •  Лост.
  • Код.
  • Електромагнитна.
  • Електромеханична.

Първите три вида брави – заключващи, цилиндрични и напречни, се различават един от друг само по типа на ключовете и механизма им на действие върху заключващата ключалка на вратата. Как работят те могат да бъдат намерени в специалната литература, която описва устройството на всеки в статична версия и в динамика. Ето защо един обикновен човек на улицата няма да може да поправи такава брава, ако се счупи.

За улесняване на поддръжката повечето производители извършват ключалките си със способността да заменят най-ключовото устройство или както казват в обшивката. Това се прави в случай на загуба на ключове или подмяна на съществуващи с нови, ако един от ключовете е изгубен, за да се гарантира сигурността. Такава операция може да бъде извършена дори от неопитен майстор с проста отвертка.

Трите други вида ключалки, споменати по-горе, нямат обичайните ключове във формата, която познаваме. За да ги отворите, трябва да знаете кода на отключващото устройство или електронния предавател на импулси, който позволява на механизма да отключи ключалката. Това може да бъде магнитна карта или чип, скрит в ключодържателя.

Как да изберем надеждна ключалка

Опитахме се да ви опишем накратко типовете съществуващи замъци, които човечеството е измислило безброй брой. Сега по отношение на препоръките при избора на замък.

Помислете първо за мястото, където ще го инсталирате или монтирате.

Доверете първоначалната инсталация на ключалката на доказан майстор, който най-точно ще монтира устройството на мястото си, като гарантира надеждната му работа в бъдеще.

Вслушайте се в препоръките на специалисти, работещи в тази област, които ще Ви препоръчат надежден и надежден производител.

Ако е възможно, монтирайте няколко заключващи устройства, които не се дублират помежду си с различни типове механизми и типове ключове.

Използвайте паралелно съвременни методи за предупреждение при неразрешен достъп до дома ви – аларма, видеонаблюдение.

И разбира се, не спестявайте пари за собствената си защита, защото, както знаете, скъперникът плаща два пъти.