Електронните биометрични брави заместват традиционните брави, катинарите и комбинираните брави. Те са устройства подобни на брави, при които вместо ключ за отваряне се използва метод за идентификация на пръстови отпечатъци. Днес такива брави могат безопасно да се нарекат най-практичните, надеждни и осигуряват високо ниво на защита.

Как работи биометричното заключване

Принципът на работа на биометричните брави за врати се основава на сканиране на пръстов отпечатък, който е уникален за всеки човек. Сканираният отпечатък от специално устройство се сравнява с опцията, запаметена в заключващата памет. Когато проверката е успешна, вратата се отваря.

Предимствата на устройствата от този тип са очевидни – това е надеждна защита и практичност при употреба, липса на ключ и необходимост от запомняне на кода. Бравите със скенер за пръстови отпечатъци обикновено се монтират в офиси.

Биометричните брави на вратите придобиха своята популярност преди около 20 години. Към днешна дата цената на оборудването е намаляла значително, докато възможностите за брави са се увеличили. Всъщност това доведе до увеличаване на популярността и нивото на продажбите на устройства.

Днес можете да поръчате врата с биометрична брава в голямо разнообразие от конфигурации за монтаж във всяко съоръжение. По силата на характеристиките си такова оборудване е идеално подходящо както за осигуряване на защита срещу натрапници от влизане в офиса или търговска компания, така и за частна къща или апартамент.

Принципът на работа на устройствата е прост, а самите ключалки са удобни и практични за използване. В допълнение, такива устройства имат вградена функция за памет, която ви позволява да записвате няколко (до 1000) уникални пръстови отпечатъка.

Биометрична брава за врати

Биометричната брава е модерно и надеждно средство за контрол на достъпа до апартамент, офис, кабинет. Биометричният четец сканира пръстовите отпечатъци на посетителя, проверява ги с пробите, съхранявани в паметта, и отваря вратата с пълно съвпадение. В офисите на големи фирми често можете да видите биометрично заключване със счетоводен журнал в панел, където собственикът може да прегледа отчет за всички посещения. Също така, за частни апартаменти се купуват с биометрична брава на входната врата. Нека разгледаме този тип брава по-подробно.

Характеристики на биометричната брава на вратата

Електронната биометрична брава на вратата има няколко предимства:

  • – бърза реакция (отнема около секунда за разпознаване на пръстовия отпечатък);
  • – няма нужда да носите никакви ключове, контролери, карти;
  • – технологията не се поддава на хакване и демонтаж;
  • – хиляди отпечатъци могат да се съхраняват в паметта.