Знаете ли фразата: „Те просто не ги правят, както преди“? Що се отнася до бравите, тази фраза е много вярна и показателна.

Това не означава, че бравите, които се предлагат днес, са с по-ниско качество от тези, построени преди години. Всъщност много ключалки днес предлагат удобства и предимства, които бяха нечувани само преди няколко кратки години. Но много производители жертват качеството, за да отговорят на определени ценови точки. Когато купувате жилище за 200 – 400 хиляди, вашият най-добър избор ли е да го заключите с евтина ключалка за 20 лева? Бихте ли се изненадали, ако тази евтина ключалка от 20 лева не издържа на физическа атака от крадец? Бравите са по-достъпни от всякога, но какво са намалили, за да направят разходите толкова ниски. Отговорът е качество и ако жертвате качеството на евтини брави, изхвърляте парите си.

Като ключари ежедневно отваряме голямо количество заключени врати. Най-лесните за отваряне са тези, които някой е купил от железарския магазин. Допустимите отклонения и механика са разхлабени, което ни улеснява да ги манипулираме. Повечето от тези ключалки се отварят за по-малко от минута, без да оставят драскотина. Кара ви да се чудите, какъв е смисълът? Повечето хора често искат някакъв ъпгрейд, след като видят колко лесно се отварят тези ключалки. Същото важи и за болтовете на хардуерния магазин. Вместо да са солидно парче месинг, с голям болт и „хвърляне“, техните компоненти са направени от пластмаса и Die-Cast.

И така, къде е средното? Бравите, продавани в ключарските магазини, могат да бъдат скъпи, тъй като повечето ключари няма да продават и гарантират евтините брави на железарските магазини. А евтините в магазина за хардуер няма да издържат и осигуряват достатъчно физическа защита. Е, ето какво направи един от нашите ключари, което установихме, че е най-доброто използване и на двата вида ключалки.

Конкретната му къща имаше само три външни врати. Той оборудва и трите с висококачествените болтове от нашия ключарски магазин. След това постави копчета с ниско качество под тях, за да намали разходите и ги съпостави със същия ключ като неговите болтове. Причината да го направи по този начин беше, защото основната му сигурност идва от ключалката, а не от дръжката на вратата. Чрез инсталиране на наистина качествена ригел и като се уверите, че я заключвате всеки ден, вратата е сигурна. Дръжката се използва само като вторично заключващо устройство и основната защита срещу физически атаки, пада върху ригела. Смятахме това за голям компромис по отношение на цената, без да се налага да жертваме домашната си сигурност.