Съвременната брава за врата е механизъм, състоящ се от сложна комбинация от заключващи устройства, които осигуряват надеждно заключване на вратата. Безопасността на имота, стаята и личната безопасност на човек зависят от надеждността на ключалката и качеството на нейното производство, следователно трябва да се подходи сериозно към покупката й. Днес на пазара са представени голям брой фирми, които предлагат брави от всякакъв вид, клас и стойност. Бравите от различни видове се различават една от друга по начина на монтаж и механизма на секретност. Освен това всяка брава се състои от тяло, заключващ елемент (болт) и уникален защитен механизъм, който определя броя на комбинациите от ключове и следователно надеждността на ключалката.

Бравите за врати са два основни типа: издадени или врязани. Има и катинари, но те обикновено не се използват в апартаменти или стаи, където се съхраняват ценности, тъй като е много лесно да се отвори този тип брава с помощта на физическа сила.

Врезната брава се врязва в крилото на вратата, което прави вратата слаба и уязвима, за предпочитане е да се монтират такива брави в метални врати. За дървено крило на вратата са по-подходящи, монтирани от вътрешната страна на вратата. Тези ключалки се монтират лесно, но понякога не са подходящи поради естетически причини.

Най-често срещаната брава е – цилиндричната. Ключът за такава брава е изработен със сложна форма, с голям брой дупки, изрезки и колкото по-сложна е формата на ключа, толкова по-трудно е да се отвори вратата. Най-висока сигурност е – ключ със странична перфорация.

Цилиндровата брава се състои от стоманено тяло, болт под формата на цилиндрични щифтове и цилиндър. Цилиндърът е монтиран по такъв начин, че да не може да бъде избутан, развинтен или издърпан от крилото на вратата.

Сувалдни ключалки – ключът на такава ключалка е направен под формата на кръгла прът-тръба, в единия край на която има глава на ключа, а в другия край има специални „шипове“. Самата брава се състои от тяло с плочи (лостове), разположени вътре, които под действието на зъбите заемат желаната позиция, която ви позволява да отворите вратата. Ако само една от пластините не съвпада с ключовите зъби, вратата няма да се отвори. Колкото повече такива плочи, толкова по-надеждна е ключалката и толкова по-трудно е да се счупи.

Възможно е да се класифицират ключалките според различните категории и предназначение, в зависимост от това кои врати затваря тази брава. И така, има брави за гаражи, брави за мебели, пощенски брави, брави за сейфове, ключалки за прозорци. Този списък може да бъде продължен, т.к. почти всичко може да се заключи с ключ.

В зависимост от това как работи механизмът за заключване на вратата, има ключалки с плъзгащ се език (най-често без ключ), въртящи се, ключалки с бутон, и зъбно колело. Ключалките с бутони най-често се използват в комбинирани и електронни брави.

В зависимост от необходимостта от използването на ключ, ключалките могат да бъдат разделени на ключови и безключови. Първата група включва брави с издърпващ се език, както и някои модели електронни и комбинирани брави. Но в повечето случаи се използват ключалки, за отваряне и затваряне се използва специален ключ с различни конфигурации.