С напредъка в технологиите и бързото приемане на цифрови карти за достъп, дните на използване на физически ключове може да са приключили. Въпреки това, всяка технологична революция носи своя дял от заплахи, застрашавайки сигурността по един или друг начин. Независимо дали е под формата на заети пароли или откраднати лични карти или какъвто и да е друг вид измама с лична карта, все още е възможно да се наруши сигурността. Именно там биометричните ключалки предлагат голямо удобство, както и най-добро ниво на сигурност както за собствениците на фирми, така и за жителите.

Нищо чудно, че биометричните ключалки създават огромен шум и изглежда, че тяхната популярност е достигнала отвъд големите правителствени организации, научни фирми и други частни корпоративни гиганти. Вече не са нещата от филмите за Джеймс Бонд или други научни трилъри, тези устройства за контрол на достъпа очевидно са проникнали в домовете и малките фирми. И така, как точно работи биометричната технология и какво я прави по-добра мярка за сигурност в сравнение с други традиционни системи за контрол на достъпа? Нека разберем.

Технологията зад биометричните брави работи чрез количествено определяне и сканиране на уникалните физически и поведенчески характеристики на човек като пръстови отпечатъци, глас и ретина. След това тези неподражаеми черти се преобразуват в цифрови шаблони и се съхраняват. Излишно е да казваме, че тези цифрови шаблони са уникални за всеки човек. Така че, когато сканирате пръстовите си отпечатъци на устройството, то ще провери този нов вход срещу съхранената цифрова информация. Системата за контрол на достъпа ще разреши достъпа само ако е в състояние да намери съвпадение, в противен случай достъпът, разбира се, ще бъде отказан.

Различни физически и поведенчески черти могат да се използват за изработване на цифрови шаблони като глас, ретина, подпис, отпечатък на пръсти, разпознаване на лица, динамика на натискане на клавиши и дори сърдечен ритъм и вени. Не всички обаче са практични. Четците за пръстови отпечатъци или скенерите са най-популярният избор за типичен контрол на достъпа в жилищни и търговски обекти, тъй като е по-практичен, по-малко инвазивен и определено по-евтин от другите методи за биометрично разпознаване.