Автомобилните аларми в съвременния свят са незаменима част за всеки автомобил, което позволява на собствениците на автомобили да работят дори чрез мобилни приложения в телефона, а не само чрез специална контролна клавиатура. Тази функция значително разширява обхвата на управление, тъй като вече не зависи от разстоянието до автомобила и нивото на радиовълните.

Когато избирате модела на аларма, трябва да разберете от каква опасност искате да защитите колата си. Нападателите, които могат да навредят на вашата кола, са разделени в три групи:

  • – Професионални похитители, които разполагат с най-широката гама от методи и техники за кражба;
  • – Крадци, които извършват кражби на автомобили и на всякакви материално ценни предмети и неща, останали в колата;
  • – Хулигани в двора, които искат да покарат кола, или може би да откраднат нещо от колелата например.

Функционалността на автомобилните аларми може да бъде разделена на две основни категории:

  • – сервизна функция, която ви позволява да създадете допълнителен комфорт за собственика на автомобила, например: автоматично пускане в студения сезон или отваряне на багажника;
  • – функция за сигурност, която предпазва автомобила от действията на натрапници.

Автомобилните аларми имат различни функции против кражба.

Автоматично заключване на вратата при включване:

Тя ви позволява едновременно да затворите вратите и да включите защитния режим, което елиминира възможността собственикът на автомобила да забрави или да затвори лошо една от вратите по време на последователността на тези действия. Съвременните алармени системи почти всички включват тази функция. Тази функция може да се реализира само в автомобил с пневматични или електрически брави на врати.

Заключване на врати при шофиране на автомобил:

Той не само ви предпазва от нежелани натрапници, влизащи в колата, но също така осигурява допълнителна защита срещу случайно отваряне на вратите, например: като дете.

Защита на автомобила, когато двигателят работи:

Незаменима функция през зимния сезон, тъй като ви позволява да не изключвате двигателя на малки спирания, като по този начин запазвате нивото на топлина в купето.

Отдалечен старт на двигателя:

Прави възможно поддържането на желаната температура на двигателя за комфортна работа на колата през зимата и при силни студове. Функцията означава също, че двигателят се включва периодично през нощта, за да се избегнат трудности при стартиране сутрин.

Режим Valet за изключване на алармата за дълго време:

Удобно е в случаите на прехвърляне на машината в сервизен център за ремонтни дейности, елиминира необходимостта от прехвърляне на ключодържателя за сигурност на неоторизирани лица и дава обяснения относно работата на алармата на автомобила.

Тайният превключвател на кода ще позволи това да се извърши, ако действията през ключодържателя са невъзможни (счупване, разреждане на батерията).

Имобилайзер:

Най-важната функция за сигурност на алармената система, която осигурява 95% надеждност на защитата на автомобила срещу кражба.

Защита на централния автомобилен алармен блок:

Такава защита е достъпна за аларми с цифрово реле за блокиране, което има управление в стандартното окабеляване. Това прави възможно оставянето на релето за блокиране в режим на блокиране при смяна на централния блок.

Мониторинг на силата на сигнала на автомобилната аларма и дистанционното управление:

То определя дали ключалката е в зоната за приемане на сигнал, като по този начин дава разбиране дали ключът ще може да приема сигнал при задействане на алармената система на автомобила.